FinansBureauet

Pas på når du lejer ud

Huslejefastsættelsen volder problemer

Pas på når du lejer ud

Knudrede og uigennemskuelige huslejeregler volder problemer, når private vil leje boligen ud. 

Efter den lange periode med stilstand på ejerboligmarkedet har mange private boligejere, særligt i de mindre byer, set sig nødsaget til at leje deres bolig ud for at undgå et salg med økonomisk tab. 

Men lejer man sin bolig ud, er der samtidig også et par ting, man skal være særligt opmærksom på. Især huslejefastsættelsen volder problemer for de private, der ønsker at leje hele- eller dele af boligen ud. 

- Vi oplever meget sjældent, at det direkte afholder nogen fra at leje deres bolig ud, men man skal sørge for at have styr på især huslejen, når man lejer ud, uanset om det er fremleje af et værelse eller hele boligen i en periode. Hvis lejeren klager til huslejenævnet og vinder sagen, hvilket to ud af tre gør, er der nemlig ikke noget at gøre, og så kan man som udlejer potentielt stå med en uopsigelig lejeaftale, hvor man taber penge hver eneste måned, siger Henrik Løvig, adm. direktør i BoligPortal.dk. 

Henrik Roslev Østergaard er boligadvokat og ekspert i fast ejendom. Han peger også på huslejefastsættelsen som den største udfordring for private udlejere. 

- Mange har en lidt urealistisk forventning om, hvad ens bolig kan udlejes til. Derfor er det vigtigt, at man vurderer huslejen nøje og sammenligner med andre tilsvarende lejemål i området for at finde det rette niveau. Ellers kan det blive dyrt, advarer Henrik Roslev Østergaard, partner og advokat hos Ret&Råd Scheibel. 

Han peger også på vigtigheden af at få lavet kontrakten helt rigtigt. Ellers kan det få yderst uheldige konsekvenser. 

- Man skal altid sørge for at være meget omhyggelig med at få lavet en skriftlig kontrakt. Ellers kan man risikere at ende med en kontrakt, der er så godt som uopsigelig. Mit bedste råd er, at man skal være tryg ved lejerne, overveje huslejen grundigt og sørge for at få alle detaljerne med i kontrakten, siger Henrik Roslev Østergaard. 

Få afprøvet huslejen
I 2013 kom der en lovændring, der gør det muligt for private udlejere at få det lokale huslejenævn til at afgøre, hvilken husleje man kan tage for en bolig, inden lejeren flytter ind. Derved kan lejeren ikke senere klage over ved huslejen. Derfor er den forhåndsgodkendelse i mange tilfælde en god investering, hvis man vil leje sin bolig ud, mener Henrik Løvig. 

- Det giver udlejeren en tryghed og lejeren en vished om, at lejen er rimelig. Så de 3.500 kr., som vurderingen koster, er i mine øjne godt givet ud. Frygten for et økonomisk tab afholder formentlig nogen fra at leje boligens ellers tomme værelse ud, hvilket er rigtig ærgerligt - især i de store studiebyer, hvor der er brug for alle ledige boliger, siger Henrik Løvig. 


Fakta:
- Man må leje værelser ud uanset om man ejer eller lejer en bolig. Bor man til leje, er det lovligt at fremleje op til halvdelen af boligens værelser, man skal blot huske at gøre udlejer opmærksom på det.
- Ved at udleje sin bolig får man som ejer et bundfradrag svarende til 1,33 procent af ejendomsværdien i indkomståret, dog altid mindst 24.000 kr.
- Mange af lejelovens regler gælder altid, uanset hvilke forbehold der er beskrevet i en lejekontrakt.
- Hvis lejer klager til huslejenævnet over for høj leje, kan nævnet træffe afgørelse herom og derefter fastsætte en passende leje. 
- Det er muligt at få forhåndsgodkendt lejen i huslejenævnet, så lejer ved indflytning ved, at lejen er godkendt og ikke kan klage herover. Det koster 3.500 kr.
- Som udlejer må man maksimalt kræve tre måneders husleje i depositum samt tre måneders husleje i forudbetalt leje.

Kilde: BoligPortal.dk

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce