FinansBureauet

Europæiske forsvarsaktier indhenter luksusbranchen i markedsværdi

Af Maxim Manturov, chef for investeringsanalyse hos handelsplatform Freedom24.

Målt på fremadskuende P/E-multipler (pris i forhold til indtjening) ligger kampvognsproducenten Rheinmetall nu mellem luksusbranchens førende selskaber, LVMH og Hermès.

Stigningen i Europas militærudgifter har sendt forsvarsaktierne så højt op, at deres værdiansættelser nu matcher de største luksusvareproducenter. Forsvarssektoren, der traditionelt har været kendt for lave marginer, er blevet et område med høj vækst, hvor investorer opkøber aktier hurtigere, end analytikerne kan nå at justere deres kursmål.

Detaljer

Den forventede (forward) værdiansættelse af en kurv af europæiske forsvarsaktier er steget markant i de seneste uger og har nu nået gennemsnittet for luksusindustrien i Europa, skriver Bloomberg med henvisning til data fra Goldman Sachs. Rheinmetall AG, den tyske producent af kampvogne og ammunition, har oplevet en kursstigning på næsten 100% siden starten af 2025. Det har ført til en rekordhøj værdiansættelse af selskabets aktier – de ligger nu mellem LVMH, den dominerende aktør på luksusmarkedet, og Hermès, kendt for sine eksklusive Birkin-tasker.

Den stærke kursudvikling har også løftet andre europæiske forsvarsselskaber, såsom Thales og Leonardo. Investorernes optimisme er drevet af den tyske regerings løfte om at investere hundredvis af milliarder euro i forsvaret, samt EU’s ønske om at følge trop. Den 11. marts steg Rheinmetall-aktien med yderligere 4%, efter at Tysklands Grønne Parti erklærede sig klar til en aftale med regeringen om forsvarsudgifter allerede i denne uge.

Analytikerne har svært ved at følge med

Aktieanalytikerne halter efter den kraftige kursstigning. Siden årets begyndelse er det gennemsnitlige kursmål for Rheinmetall hævet med over 60%, men analytikernes forventninger for de næste 12 måneder peger kun på 5% yderligere stigning. Selskabets regnskab for 2024, der offentliggøres den 12. marts, kan dog ændre på prognosen.

Hvad analytikerne siger

"Vækstpotentialet for disse [forsvars]selskaber ser helt anderledes ud i dag end for seks måneder siden," siger Graham Benke, fondsforvalter hos Amati Global Investors, ifølge Bloomberg. "De kan virke dyre lige nu, men det er kun, fordi markedet og Wall Street endnu ikke har nået at hæve deres prognoser for indtjening."

Robert Lancastle fra investeringsselskabet J O Hambro, der ejer aktier i Thales, Leonardo og Saab, siger, at markedet vurderer, om branchen kan opnå tocifret vækst i indtjeningen. "Hvis det er realistisk – og vi mener ikke, det er umuligt – så virker Thales-aktien ikke dyr."

Nogle analytikere mener dog, at værdiansættelserne allerede er for høje. Christian Kers fra Warburg Research nedjusterede i sidste uge sin anbefaling af Rheinmetall fra "køb" til "hold" og påpegede, at aktiekursen allerede afspejler en forventet stigning i militærudgifterne til 3% af BNP. "På den baggrund anbefaler vi investorer at tage gevinster hjem," udtalte han.

Goldman Sachs og JPMorgan ser fortsat potentiale

Goldman Sachs og JPMorgan Chase vurderer, at forsvarsaktierne stadig kan stige yderligere. "Europæiske forsvarsselskaber begynder at se dyre ud selv sammenlignet med amerikanske virksomheder, men vækstforventningerne er så høje, at de fortsat fremstår rimeligt værdiansat," skrev et analyseteam fra Goldman Sachs, ledet af Guillaume Jeisson, den 7. marts.

Hos JPMorgan vurderer analytiker Mislav Matejka, at forsvarsaktierne forbliver attraktive – selv hvis Ukraine og Rusland skulle indgå en våbenhvile.

Baggrund

Europa har netop fået sin første børshandlede fond (ETF) med eksklusivt fokus på den europæiske forsvarsindustri. WisdomTree Europe Defence Ucits ETF, som blev børsnoteret i Milano og Frankfurt den 11. marts, begynder også handel på London Stock Exchange den 12. marts, ifølge Financial Times.

ETF’en indeholder 20 europæiske producenter af både militær- og civiludstyr, forsvarsteknologi og rumfartsteknologi. Den investerer dog ikke i virksomheder, der udvikler internationalt forbudte våben, såsom klyngebomber og landminer.

Rheinmetall har den største vægtning i fonden med 18%, efterfulgt af Leonardo (15%), Saab og BAE Systems (10% hver) samt Thales (9%). Den høje koncentration af aktiver i få selskaber kan være en risikofaktor for specialiserede fonde, men WisdomTree forklarer det med, at Rheinmetalls aktiekurs næsten er fordoblet i år.

Indtil nu har europæisk-baserede ETF’er med et forsvarstema hovedsageligt givet global eksponering, bemærker Financial Times. Investorer har især rettet opmærksomheden mod de to største forsvars-ETF'er, VanEck Defence Ucits og HANetf Future of Defence, hvoraf begge har over 50% eksponering mod amerikanske selskaber.

Disclaimer: Investering i værdipapirer og andre finansielle produkter indebærer altid risiko for tab af penge. Fremskrivninger eller tidligere resultater er ikke en pålidelig indikator for fremtidige afkast. Det er afgørende at foretage din egen analyse, før du træffer beslutninger om investering. Virksomheden kan deltage i handel med de finansielle instrumenter, der nævnes i dette materiale, enten som modpart eller som likviditetsudbyder. Alle anbefalinger og informationer i dette materiale er dog uafhængige og ikke forbundet med virksomhedens egne handelspositioner. Vi træffer alle nødvendige foranstaltninger for at undgå interessekonflikter og sikre objektiviteten af de oplysninger, der præsenteres.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce