FinansBureauet

Tjen penge på at skylde

Negative renter igen i DK

Tjen penge på at skylde


Nationalbanken nedsætter indskudsbevisrenten med 0,1 procentpoint. Nationalbanken holder sig således ikke tilbage  i forhold til ECB og genindfører negative renter på indskudsbeviser. Udlånsrenten fastholdes på 0,2 pct. hvilket er laveste niveau nogensinde. Renten på indskudsbeviser er nu minus 0,05 pct. Det er dog ikke nyt med negative renter på indskudsbeviser i Danmark, idet vi havde det i perioden fra den 6.juli 2012 til 25. april i år. Det ændre dog ikke ved, at Nationalbanken skriver historie.
Tidligere i dag nedsatte ECB renten og fulgte op med en slags såkaldte kvantitative lempelser. Den ledende rente er nu nede i 0,05 pct. og indlånsrenten i minus 0,2 pct.  ECB intensivere således eksperimentet med negative indlåsnrenten og en meget lav udlånsrente. Dette skal ses i lyset af den meget skræntende økonomi i Europa. 
Tiltagene fra centralbankerne skal således ses i lyset af, at man kæmper en hård kamp for at undgå den japanske syge, der truer med at ramme Europa. Den pengepolitiske værktøjskasse er ved at være tom, hvorfor Supermario er begyndt at tale om “policymix", hvor man kombinere ekspansiv finanspolitik med lempelig pengepolitik. Meget rammende er dette ofte et af de sidste kapitler i en traditionel lærebog om makroøkonomi. Mario Draghi gav på dagens pressemøde udtryk for, at renten nu er i den meget lave ende – det er i hvert fald ingen overdrivelse. 
Det er afgørende, at hvis Europa skal tilbage på det økonomiske spor skal der andet til end marginale rentenedsættelser. I virkeligheden er dette støtte til den nye kommissionsformand Juncker, der ar talt om at der er behov for ekspansiv finanspolitik. Efterspørgslen skal presse priserne op, inflationen skal forhøjes ellers risikere vi at det hele går i dvale. Det kan derfor blive nødvendigt for Europa at påbegynde et mere traditionelt finanspolitiks tiltag! Normalt advarer man i mod dette, idet det giver anledning til løn og prispres – men lige nu er det ikke afgørende, idet der er god plads til højere inflation. 
Mikkel Høegh
Cheføkonom
thinkeuropa.dk
 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce