Overskudskapital pumper aktiemarkederne til rekordniveauer
Hvis du har fulgt med på aktiemarkedet det seneste års tid, har du sikkert bemærket, hvordan markederne generelt har klaret sig rigtig godt, og hvordan en hel del aktier ligefrem har været – og stadig er – på himmelflugt. Det sker efter, at vi så et stort fald i foråret 2020, da den globale coronapandemi for alvor brød ud, og aktiekurser verden over raslede ned grundet frygten for, hvad der nu ville ske.
Den frygt er siden gjort til skamme, og nu taler alle i stedet om hvilke industrier, der skal satses på i 2021. Vi kan i dag konstatere, at aktiemarkederne ligger højere, end de gjorde pre-corona. Men hvordan kan det egentlig være?
Flere faktorer spiller ind
En af årsagerne er, at coronapandemien – på trods af sin alvor – ikke er blevet helt så slem, som man kunne have frygtet tilbage i starten af 2020. Det har været medvirkende til, at investorernes investeringslyst har været højere, end man kunne have formodet under en global krise som denne.
Dertil skal lægges, at renterne har nået et niveau, hvor de fleste privatinvestorer nu betaler negativ rente for deres indestående, der overskrider DKK 100.000. Det har sat gang i en markedspsykologisk lavine, hvor privatinvestorerne i høj grad flytter deres likvide midler fra den sikre bankkonto og over i det mere usikre aktiemarked; ganske enkelt for at undgå negative renter. Andre investorer har taget en mere konservativ tilgang til aktiemarkedet, og benyttet ETF investering til at sprede midlerne ud over aktiemarkedet med.
Lempelig pengepolitik i USA
USA har imidlertid også en stor betydning for de stigende aktiekurser i øjeblikket. Hver måned køber den amerikanske centralbank Federal Reserve obligationer for over DKK 700 mia., og det er i den grad med til at holde hånden under ikke blot den amerikanske, men i høj grad også den europæiske økonomi.
Denne form for opkøb kaldes for kvantitative lempelser (på engelsk quantitative easing), og har til formål at holde renten nede. Og det må man sige er lykkedes, for også på den anden side af Atlanten er den pengepolitiske rente rekordlav med sine blot 0.25%.
Varer det ved?
Det korte svar på spørgsmålet om, hvorvidt rekorderne på aktiemarkederne varer ved, er nej. Intet varer ved på de finansielle markeder, heller ikke rekordniveauer. Og vi er da også begyndt at se tegn på både højere renter og ikke mindst inflation, der fungerer som den rene gift for investorer. Det skal derfor blive spændende at se, hvor længe aktiemarkedet kan fortsætte sin fremmarch – farerne lurer i hvert fald ude i horisonten.