Lejlighedsejeren i Hovedstaden har fået en skattefrigevinst på ca. 19.400 kr. hver måned det seneste år
Store gevinster til lejlighedsejere i København
Spritnye tal fra Danmarks Statistik viser, at gennemsnitsprisen på ejerlejligheder i 2. kvartal fortsatte i vejret med en stigning på 3,9 pct., mens enfamiliehuse steg med 2,8 pct., og fritidshusene steg med 4,3 pct., når vi sammenligner med 1. kvartal. Ser vi i stedet på samme kvartal for et år siden, er der tale om en stigning på 9,3 pct. for ejerlejligheder, 3,3 pct. for huse og et mindre fald på 0,4 pct. for sommerhuse.
Går vi et spadestik dybere, ser vi dog, at boligmarkedet forsat er ramt af store geografisk forskelle. På toppen finder vi Region Hovedstaden med stigninger på henholdsvis 10,8 pct. for ejerlejligheder og 4,9 pct. for huse på årsplan, mens Region Nordjylland ligger lavest for enfamiliehuse med en stigning på 1,3 pct. og Region Sjælland ligger lavest med en stigning på 1,9 pct. på lejligheder. Ser vi isoleret på kvartalsændringen, er billedet dog ikke så entydigt, her er stigningstakten i flere områder faktisk på niveau eller over Region Hovedstaden.
De store stigninger betyder, at boligejerne det seneste år har fået en øget opsparing i deres bolig. Et gennemsnitshus som i 2. kvartal 2013 blev solgt til 1.894.000 kr. er nu steget til ca. 1.956.500 kr., svarende til en skattefrigevinst på ca. 62.500 kr. Det er ikke kun husejerne, som på landsplan har opnået en ekstra opsparing i murstene. For gennemsnitslejligheden er værdien det seneste år i steget med ca. 171.850 kr. Der er som nævnt ganske store forskelle på stigningerne rundt om i landet, og ser man i stedet på regionsniveau indkasseret lejlighedsejerne i Region Hovedstaden den største gevinst. En gennemsnitslejligheden som i 2. kvt. 2013 blev solgt til en værdi af 2.157.000 kr. er det seneste år steget til ca. 2.389.950 kr. Det svarer til en skattefri ekstra opsparing hver måned på ca. 19.400 kr.
Dagens tal viser, at der forsat er ganske store forskellen i udviklingen på boligmarkedet afhængigt af, hvor i landet man bor. Det er ikke unaturligt, at metropolerne er et skridt foran det øvrige boligmarked, men det vi mangler er, at aktiviteten fra de store byer forgrener sig ud til resten af boligmarked. Den normale fødekæde på boligmarkedet tilsiger nemlig, at når vi får gang i lejlighederne, som er det vi ser nu, så vil det langsomt trække ud i enfamiliehusene og derefter videre til det øvrige boligmarked. Det, at flere områder udenfor Region Hovedstaden har stigningstakter på niveau eller over Region Hovedstaden, kan være en indikation på, at aktiviteten er ved at brede sig som ringe i vandet til det øvrige boligmarked. Det er dog for tidligt at konkludere på baggrund af et enkelt kvartal, og vi må derfor konstatere, at boligmarkedet stadig ikke kører helt i takt
Mette Bjarnholt
Seniorøkonom, Presse- og Økonomisk sekretariat
BRFkredit a/s