FinansBureauet

Lav aktivitet => Lav inflation

Lav aktivitet => Lav inflation
Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal der viser, at inflationen er svagt stigende i Danmark mens den er aftagende i Europa. Inflationen var således 0,5 pct.  i Danmark i juli mod 0,4 pct. i juni. Det er især stigende priser på bøger og forlystelser, der trækker indekset op for Danmark. Umiddelbart er den lidt højere inflation ok nyt for dansk økonomi. I Europa er prisstigningerne imidlertid aftagende. I hele EU var inflationen i juli 0,6 pct. mens den i Euroområdet var faldet tilbage til 0,4 pct. Den meget lave inflation i Europa ligger et pres på Den Europæiske Centralbank for pengepolitiske lempelser. I Europa er det især lavere priser på benzin og tobak, der trækker priserne ned. 
 
Inflationen er og bliver en temperaturmåling på den økonomiske aktivitet. Med dagens tal kommer vi således ikke uden om, at efterspørgslen i den europæiske økonomi aktuelt er lav. Det er naturligvis sukker på grøden, at inflationen er lavere end lønudviklingen i Danmark, hvorfor danskerne har reallønsfremgang. Denne reallønsfremgang kan muligvis være en drivkraft på vej ud af krisen, men ser man lige nu på forbrugerindikatorerne ser det altså ud som om, at danskerne mest ligger til side af reallønsfremgangen. Tilsvarende er det i den økonomiske debat blev fremhævet, at boligpriserne stiger, hvilket er rigtigt, men mon ikke de friværdigevinster i høj grad bruges til at nedbringe de høje gældsniveauer.  Det har både boligejere og realkreditinstitutter interesse i. 
 
Ser man sig om i Europa er prisstigningerne højest på Island med en stigning på 2,3 pct. Efterfulgt af henholdsvis Norge og Østrig med stigninger på 2,2 pct. og 1,7 pct. De største prisfald findes i Bulgarien med en deflation på 1,1 pct. efterfulgt af Grækenland med en deflation på 0,8 pct. og Portugal med en deflation på 0,7 pct. 
 
For Europa som helhed ligger Danmark under gennemsnittet og ligger således i feltet af lande med en lav økonomiskaktivitet. Sammenligner vi os med kernelandene i Europa har vi imidlertid en højere inflation end det gennemsnitlige Euroland. 
 
 
Mikkel Høegh
Cheføkonom
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce