FinansBureauet

Din boligs energimærke betyder noget for salgsværdien

Som samfund er vi blevet meget bevidste om, at der skal spares på energien og det er moderne at leve grønnere. Både når vi taler om elektronik, biler og fødevarer, men i høj grad også når det gælder bolig.

De grønne skilte har en stærk psykologisk effekt

Når vi skal ud og købe ny elektronik, som f.eks. TV, køleskab, opvaskemaskine, tørretumbler el. lign., er der – udover pris og tekniske specifikationer – særligt én ting, vi vægter højt, nemlig varens energiforbrug, der er markeret vha. energimærkningen. Energimærket er en kombineret bogstav- og farveskala, der går fra ”G” til ”A” og rød til grøn. Skalaen giver lynhurtigt et indblik i, hvor meget strøm/energi en vare bruger, og dermed hvor meget brugen vil påvirke hhv. miljø og økonomi. Jo grønnere, desto bedre.

Faktisk er vi siden indførelsen af denne skala, blevet så gode til at lave energibesparende produkter, at skalaen flere gange er blevet udvidet med hhv. A+ og siden A++, da A alene ikke længere var retvisende pga. for stort spring mellem de mindst- og mest energiforbrugende i klassen.

Og ligesom vi ser på mærkningen i forbindelse med køb af ny elektronik, er den også en deal breaker når det gælder boligkøb.

Vinduer og døre kan give en bedre score

Hvis du står overfor at skulle sælge dit hus, er det en rigtig god idé at tage energimærkningen seriøst, da den ikke alene kan medvirke til en højere salgspris, men også gøre boligen mere attraktiv for mulige købere. Det vil altså sige, at du kan gøre noget proaktivt for at sælge din bolig dyrere og hurtigere, og det er jo ikke uvæsentligt i et marked som det danske, hvor lang liggetid og store prisafslag er en del af hverdagen for de fleste.

Afhængigt af din boligs energimærke, kan du i mange tilfælde kravle et par pladser højere op ad stigen, ved at udskifte døre og vinduer. Det er nemlig her, at langt de fleste oplever det største varme- og dermed energitab. Alt afhængigt af boligens generelle beskaffenhed i henhold til isolering osv., kan nye døre og vinduer faktisk betyde en hel del og gøre din bolig langt lettere at sælge.

Dog kan man sige, at det hele naturligvis skal anskues i en bredere sammenhæng og større perspektiv, da det selvsagt ikke er skelsættende med nye døre og vinduer, hvis al varmen i forvejen fiser ud under loftet, eller hvis hulmursisoleringen ikke er tilstrækkelig. I sådanne tilfælde vil udskiftning af døre og vinduer selvfølgelig ikke være ligegyldigt, men måske lidt overflødige, da en efterisolering af hele hytten sikkert vil være nødvendig for at komme op i den grønne ende af skalaen.

Gør boligen mere salgsbar

Vi har tidligere her på finansbureauet talt om, hvordan du gør din bolig mere salgsbar, og her kommer vi også ind på aspektet om netop vinduer. Naturligvis er det absolut vigtigste i forhold til at sælge sin bolig, hvor den ligger – og det kan jo være svært at ændre ved. Men om ikke andet kan du skærpe konkurrencen med de omkringliggende boliger i området, hvis energimærkningen er grøn med grøn på.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce