Vil du udleje dit sommerhus? Sådan er reglerne
Overvejer du at tjene lidt ekstra på at leje sommerhuset ud? Så læs med her og bliv klogere på, hvordan reglerne er i forhold til skat, forsikring og tilladelser.
Der kan være mange ting at holde styr på, hvis familiens sommerhus skal lejes ud hele eller dele af året. Advokat Mette Egholm Nielsen fra ADVODAN forklarer de vigtigste regler her.
Du må ikke leje ud hele året
I sommerperioden, der går fra 1. april til 30. september, er der ingen begrænsninger for, hvor meget du må leje dit sommerhus ud. I perioden fra 1. oktober til 31. marts må du kun udleje sommerhuset i sammenlagt 13 uger.
Vær opmærksom på, at hvis du udelukkende bruger dit sommerhus til udlejning og ikke selv bruger det privat, bliver det betragtet som erhvervsmæssig udlejning. Det kræver en tilladelse af Erhvervsstyrelsen (tidligere Naturstyrelsen), og den kan være svær at få. Bemærk, at det er strafbart at udleje et sommerhus ud til helårsbeboelse uden særskilt tilladelse.
Lejeindtægt er skattepligtig
Du skal betale skat af lejeindtægterne, og her er der flere muligheder.
Udlejer du sommerhuset en del af året, kan du vælge mellem to beregningsmetoder til opgørelse af din indtægt; et fast bundfradrag eller et regnskabsmæssigt fradrag. Det årlige bundfradrag i 2016, som du kan trække fra din bruttolejeindtægt, er på 10.500 kr., hvis du udlejer privat. Hvis du udlejer gennem bureau, får du automatisk et bundfradrag, som i 2016 er på 21.000 kr. Du skal derudover betale skat af 60 procent af din indtægt efter bundfradraget.
Med regnskabsmæssigt fradrag, kan du trække de faktiske udgifter, du har haft for de udlejede uger – fx til annoncering, el, vand, varme og vedligeholdelse af inventar – fra din lejeindtægt. Udlejer du fx i 8 uger i løbet af året, kan du fratrække udgifterne forholdsmæssigt 8/52. Du skal heller ikke betale ejendomsværdiskat i de uger, som dit sommerhus er udlejet.
Bemærk, at hvis du vælger det regnskabsmæssige fradrag, kan du ikke senere vælge bundfradragsmetoden. Det er derfor vigtigt, at du forinden kontakter din advokat eller en revisor for at vurdere, hvad der er mest hensigtsmæssigt for dig.
Tjek forsikringen
Opstår der skader eller tyveri, når du udlejer dit sommerhus, er det vigtigt at have styr på forsikringen. Som udgangspunkt er det din egen fritidshusforsikring, der dækker – men vær opmærksom på flere ting.
Ved forsikringsselskabet ikke, at du udlejer dit sommerhus, kan selskabet måske betragte dig som underforsikret, og så dækker de måske ikke tyveri eller skader. Nogle forsikringer dækker heller ikke tyveri, hvis der ikke er tegn på indbrud.
Husk dette, når du udlejer sommerhus:
• Få styr på, hvor meget du må leje dit sommerhus ud
• Husk, at lejeindtægten er skattepligtig
• Vælg den rigtige beregningsmetode
• Tjek, om du har den rigtige forsikringsdækning
Kilde: Advodan