FinansBureauet

Valg er studieby er afgørende for studerendes økonomi

Valget af studieby spiller en væsentlig rolle for de unge - særligt hvad angår deres økonomi under og efter uddannelsen. Det fortæller akutbolig.dk

Akutbolig.dk har netop udgivet sin årlige undersøgelse af kvadratmeterpriserne på lejeboliger i alle landets studiebyer. Endvidere er der beregnet, hvor stor en årlig besparelse der kan være ved at søge studie i en anden by end København. Så snart valget falder på en anden studieby end København, har studerende allerede givet sig selv en årlig besparelse på 13.100 kroner. Den årlige besparelse kan dog løbe helt op i 45.800 kroner såfremt de studerende vælger at slå sig ned i Danmarks billigste studieby.

Store besparelser i vente

Det kan hurtigt betale sig at søge mod andre byer end København, når der skal vælges studie. Når det drejer sig om de mere gængse uddannelser er der nemlig rig mulighed for at forfølge studiedrømmen i de mindre byer.

Drømmer du eksempelvis om at blive sygeplejerske, har du mulighed for at studere i mere end 20 forskellige byer. Heraf er den billigste Thisted, hvor der årligt kan spares op til 43.400 kroner sammenlignet med København. Ønskes det derimod at bosætte sig i en af de lidt større, men stadig billige, byer, kan studerende søge mod Aalborg og Esbjerg, hvor der årligt kan hentes mellem 32.800 og 35.300 kroner hjem i besparelser. Dette kan med en studietid på 3,5 år, som det tager at læse til sygeplejerske, løbe op i en besparelse på lige knap 125.000 kroner, i modsætning til hvis valget var faldet på København.

Flere fordele ved at studere i mindre byer

Særligt som studerende i København, kan det være vanskeligt at få økonomien til at løbe rundt, hvis ikke man enten har et job sideløbende med studiet eller tager et studielån. Fordelene kan derfor hurtigt blive mange, hvis man vælger at flytte til en af de mindre studiebyer. Dette giver ofte plads til at forsøde studielivet lidt ekstra med rejser eller andre fornøjelser. 

“En lavere månedlig husleje giver mere luft i budgettet og kan betyde, at de studerende ikke er tvunget til at tage et studiejob, og derfor kan have mere tid og overskud til studiet og andre interesser,” siger Daniel Juhl, adm. direktør for Akutbolig.dk

Overvejelserne om at vælge mindre og billigere studiebyer kan derfor have en afgørende betydning for den studerendes trivsel, og endda være medvirkende til en mindre stresset hverdag.

Om undersøgelsen

Akutbolig.dk har undersøgt huslejen på boliger i de danske studiebyer og beregnet hvor store besparelser, der er ved at vælge at bosætte sig i en anden by end København. Undersøgelsen er baseret på data om 13.280 lejeboliger i studiebyerne, der har været annonceret ledige i løbet af seneste fire måneder eller i samme periode sidste år.

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Claus Fledelius Claus Fledelius

Følg på:

Claus Fledelius er cand.polit. og chefredaktør på FinansBureauet. Har tidligere bl.a. været økonomisk journalist og redaktør for Børsen Magasiner og Bonnier Publications, og har derudover stået som forfatter til flere skattepolitiske rapporter.

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt