Undgå studieboligjagtens fælder
Der er mange ting at tage højde for, når man søger lejebolig op til studiestart
gen i år er det et puslespil af de større, der skal gå op, når de rekordmange nye studerende lige nu er på boligjagt i landets studiebyer.
Efterspørgslen er særligt i København og Aarhus stor, og for mange kan boligsøgningen derfor let komme til at virke uoverskuelig. Derfor kræver det benhårdt arbejde, hvis man vil finde en bolig inden studiestart.
- Vi sammenligner ofte boligsøgning med jobsøgning. Begge dele kræver en seriøs indsats, hvis det skal lykkes, ligesom man i boligsøgningen også ofte kun har én chance for at gøre et godt indtryk på en udlejer. Den skal man forstå at udnytte, siger Henrik Løvig, der er adm. direktør i BoligPortal.dk.
Han fortæller, at det er vigtigt at være fleksibel i sine ønsker – og hurtig på aftrækkeren, når den rigtige mulighed opstår.
- Mange undervurderer konkurrencen på markedet, og man gør virkelig sig selv en bjørnetjeneste ved at søge for snævert, både tidsmæssigt, økonomisk og geografisk. Som markedet er særligt i København, skal man være villig til at acceptere, at man ikke nødvendigvis finder drømmeboligen i første omgang. Det er de færreste, der bor samme sted i hele studietiden, så tag hvad du kan få og flyt så igen på et senere tidspunkt, siger Henrik Løvig.
Udover at hjælpe sig selv ved at søge bredt og rettidigt, skal man også passe på de fælder, som andre forsøger at sætte op. For studiestart er desværre også højsæson for boligsvindlere, der på udspekuleret og kreativ vis forsøger at narre de boligsøgende med falske annoncer, penge under bordet eller boliger, de ikke selv ejer.
- Vi gør, hvad vi kan for at spotte svindlerne, men man skal også selv være på vagt. Hvert år er der såkaldte udlejere, der lover de boligsøgende, at de kan komme foran i køen, hvis de bare lige vil betale et beløb under bordet. Det er dybt ulovligt og man har ingen chance for at få pengene igen med rettens hjælp. Det samme gælder, hvis man overfører penge til en udenlandsk konto via tjenester som Western Union, hvor transaktionen ikke kan tilbageføres, siger Henrik Løvig.
Han råder til at holde øjne og ører åbne, tage boligsøgningen seriøst – og tænke sig om.
- Man skal have fornuften med. Hvis noget ser ud til at være for godt til at være sandt, så er der en chance for at det også er det – også når det handler om boliger, siger Henrik Løvig.
Fakta:
Mere end 64.000 nye studerende starter på en uddannelse den 1. september.
Sådan undgår du studieboligjagtens fælder:
Boligsøgningen skal tages seriøst: en ny bolig kommer ikke af sig selv – slet ikke op til studiestart i de store studiebyer.
Vær realistisk: søg bredt og vær fleksibel og åben for nye muligheder.
Yd en indsats: væk aktiv på boligportaler på nettet, på sociale medier, aviser, opslag, netværk – hele vejen rundt. Og vær hurtig, når den rette mulighed opstår.
Udnyt alle muligheder for at præsentere dig selv på bedst mulig vis; udlejeren har ofte kun én chance for at danne sig et indtryk af dig.
Husk, at det er de færreste, der bor samme sted i hele deres studietid, så overvej den ikke-optimale bolig som en nødløsning til en start, og find så drømmeboligen på et senere tidspunkt.
Vær opmærksom, hvis en bolig er urealistisk billig i forhold til tilsvarende boliger i samme område.
Vær opmærksom på udlejeannoncer med dansk annoncetekst, hvor udlejer kontakter dig på engelsk. Det kan være tegn på snyd.
Vær ligeledes varsom, hvis du modtager sms fra en udlejer, hvor der fremgår navn men ikke noget telefonnummer på afsender. Denne form for sms sendes via websites og bliver blandt andet brugt af falsknere, der forsøger at franarre folk penge.
Betal aldrig penge under bordet. Det er ulovligt, og du har ingen juridisk mulighed for at få pengene retur.
Betal aldrig depositum kontant eller uden at have set lejemålet – lav i stedet en kontooverførsel, så transaktionen kan spores.
Betal aldrig husleje, depositum eller forudbetalt leje via online betalingstjenester som Western Union eller lignende, da transaktionen ikke kan tilbageføres og dine penge dermed er tabt.
Få altid en lejekontrakt, som er underskrevet af udlejer. Læs altid lejekontrakten igennem, og tjek at det, I aftalte mundtligt, også er det, du har på skrift.
Vær på vagt, hvis udlejeren vil have dig til at skrive under med det samme. Lad dig ikke presse.
Ved fremleje er det en god idé, at du sikrer dig, at ejeren er orienteret om fremlejen. Dermed står du bedre i forhold til eventuelle konflikter mellem ejeren af boligen og den person, der fremlejer boligen til dig.
Hvis du har mistanke, om at der foregår noget ulovligt, er det altid en god idé at undersøge, hvem der ejer boligen. Det kan du gøre på www.boligejer.dk.
Kilde: Boligportal.dk