FinansBureauet

Udlandet skylder dig 2.760 kr.

Kommentar: Danmark har rekordoverskud på betalingsbalancen på 15,4 mia. kr., svarende til 2.760 kr. pr. dansker

Freedigtitalphotos/digitalart - Udlandet skylder dig 2.760 kr. Freedigtitalphotos/digitalart
Rekordstort overskud på betalingsbalancen på 15,4 mia. kr. Det er kendsgerningen i en spritny opgørelse fra Danmarks Statistik. De løbende poster er således steget med 3,2 mia.kr. over den seneste måned, og i forhold til i fjor er overskuddet 2,7 mia. kr. højere. Det er især et stort overskud på tjenester, der udgør stigningen, hvilket vidner om, at dansk økonomi er blevet bedre til at sælge tjenester til udlandet. Det er ganske positivt, og det er noget af det, vi skal leve af i fremtiden.
 
Dykker vi ned i handlebalancen, giver det anledning til brede smil, idet handelsbalancen kan vidne om den største vareeksport nogensinde. Den samlede vareeksport udgjorde således hele 53,6 mia. i august, hvilket er den højeste eksport nogensinde i en enkelt måned. Bag den kraftige stigning i vareeksport står en øget handel med brændsel til især USA. Det er således en smule usikkert, om det er  en permanent tilstand. Den samlede import nåede i august op på 45,1 mia. kr., hvor stigningen i importen er mere moderat. Det vidner om, at danskerne stadigvæk holder igen og er særligt tilbageholdende med at købe luksusvarer. Lægger vi de to tal sammen, får man, at Danmark aktuelt har et overskud på 8,4 mia. kr. på handelsbalancen, hvilket er det største overskud siden 2010.
 
Ser vi på eksporten, kan vi glæde os over, at der  også er en stigende eksport til EU-landene, og særligt at markedspositionen i forhold til eksport til Tyskland er styrket. Samlet set har vi dog stadigvæk et handelsunderskud i forhold til Tyskland. Til gengæld har vi et stort handelsoverskud i forhold til USA, derfor må vi krydse fingre for, at der snart findes en løsning på de amerikanske budgetforhandlinger. Det er afgørende for, at Danmark kan opleve en vækst, der kan skabe arbejdspladser, og at vi har held og dygtighed til at vinde markedsandele på det internationale varemarked. Det skal især gøres med innovation og know how, idet de danske lønninger ligger i top, mens produktiviteten er lav. Fremadrettet er det derfor afgørende, at der investeres i en bedre produktivitet.
 
Dagens tal er med til at styrke vores tro på, at dansk økonomi stille og roligt kommer tilbage på sporet her i andet halvår af 2013, og at vi vil se en vækst, der kan kaste arbejdspladser af sig i løbet af 2014.
 
Af Mikkel Høegh, BRFkredit
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce