Udbuddet af sommerhuse er på det laveste niveau siden 2010
Antallet af sommerhuse i udbud primo august ligger på det laveste niveau for årstiden siden 2010. Alene henover det seneste år er der sket et fald på 7,5 procent, viser nye udbudstal fra Boligsiden.
Det er blevet sværere at finde det perfekte sommerhus. I hvert fald vil danskere på sommerhusjagt opleve, at der nu er færre varer på ejendomsmæglernes salgslister sammenlignet med tidligere. Antallet af sommerhuse i udbud primo august ligger 7,5 procent under sidste års niveau, viser nye tal fra Boligsiden.
”Når vi ser på udbuddet af sommerhuse, skal vi tilbage til 2010 for at finde et lavere antal på den her tid af året. Årsagen er, at salget ganske enkelt er noget nær eksploderet henover de seneste år,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.
Et faldende udbud kan skyldes flere ting. Den oplagte årsag er, at færre sætter boligen til salg, og at udbuddet dermed bliver udhulet. Det er dog ikke tilfældet nu, forklarer Birgit Daetz:
”De seneste år har der været en konstant tilstrømning af nyudbudte sommerhuse på markedet, så når vi ser et fald nu, er det afgørende parameter det høje antal af handler.”
En landsdækkende tendens
Tendensen er landsdækkende, idet der er faldende udbudstal i samtlige af landets fem regioner. Det gælder både i udviklingen den seneste måned og i forhold til samme tidspunkt sidste år.
Det største fald ser vi i Region Sjælland, hvor der sammenlignet med samme tidspunkt sidste år nu er 15,2 procent færre sommerhuse at vælge imellem for køberne. I de øvrige regioner er der tale om fald på mellem 4,3 og 7,6 procent.
Men hvorfor er købelysten opadgående? Ifølge Birgit Daetz giver en forbedring i den generelle samfundsøkonomi, stigende boligpriser, højere realkreditbelåning på sommerhuskøb og sidste års forrygende sommer salget et boost.
”Vi har ramt et tidspunkt post finanskrisen, hvor den økonomiske udvikling er særdeles fordelagtig for sommerhusmarkedet. Beskæftigelsen er høj, de stigende boligpriser, giver boligejerne en øget friværdi og en ditto tryghed, der manifesterer sig i en større risikovillighed i forbruget,” siger hun, og fortsætter:
”Det betyder, at flere rent faktisk har økonomisk overskud til at købe sommerhus. At der også er sket en forbedring i lånereglerne på sommerhusområdet oveni en lav rente, mens vejret var historisk varmt sidste sommer, gør, at der er blevet sat ekstra meget fut under salget, og at udbuddet dermed er faldet.”