FinansBureauet

Udbuddet af huse og lejligheder fortsætter med at stige

Nye udbudstal fra Boligsiden viser, at antallet af villaer og rækkehuse til salg er steget med 3,8 procent den seneste måned, ligesom antallet af lejligheder til salg er øget med 4,3 procent i august.

For første gang i næsten to år har de danske huskøbere nu knap 29.000 huse at vælge imellem, når de begiver sig ud på boligjagt.

Nye udbudstal fra Boligsiden viser nemlig, at antallet af villaer og rækkehuse til salg er steget med 3,8 procent i august måned, hvilket bringer det samlede antal huse til salg op på 28.727.

Det er første gang siden efteråret 2020, at der er så mange huse til salg i Danmark, og alene siden samme tidspunkt sidste år er udbuddet af huse steget med 18,6 procent svarende til cirka 4.500 villaer og rækkehuse.

”Vi nærmer os et niveau for antal huse til salg, der er mere normalt end det, vi har set de seneste år under corona. Udviklingen skyldes, at flere sætter huset til salg, samtidig med at vi ikke ser den samme gennemstrømning på boligmarkedet som tidligere. Køberne er blevet en lille smule mere forsigtige i takt med, at renterne stiger, og øvrige udgifter gør det dyrere for boligkøberne at finansiere deres bolig,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”Det betyder ikke, at salget er gået i stå. Tværtimod har vi i de seneste uger set en mindre stigning i antal handler. Men køberne har fået bedre tid til at tænke sig om.”

Se udviklingen i udbuddet for villaer og rækkehuse i alle landets kommuner her.

Udbuddet af lejligheder rammer niveauet fra før corona

Det er ikke kun huskøberne, der har fået væsentlig flere boliger at vælge imellem.

Her ved indgangen til september måned er udbuddet af lejligheder steget med 4,3 procent den seneste måned, hvilket bringer det samlede antal lejligheder til salg op på 7.939.

Dermed er det samlede udbud af lejligheder steget med hele 36,5 procent siden samme tidspunkt sidste år, hvilket i rene tal svarer til en stigning på omkring 2.100 lejligheder.

Samtidig skal vi tilbage til tiden før corona gjorde sit indtog, nærmere betegnet efteråret 2019, for at finde et tidspunkt, hvor der var et tilsvarende antal lejligheder til salg.

”Også på lejlighedsmarkedet er tempoet faldet til ro efter et par hektiske år, og samtidig hersker der en vis usikkerhed om salgsprisernes udvikling. Det bidrager til, at køberne tænker sig om en ekstra gang, samtidig med at der fortsat kommer flere sælgere til. Det skaber den stigning i udbuddet, som vi ser nu, og som vi formentlig også vil se i den kommende tid,” forklarer Birgit Daetz. 

Plads til flere sommerhussælgere

Anderledes ser det ud for sommerhusene. Her er der ved indgangen til september måned stort set det samme antal fritidshuse til salg, som det var tilfældet for en måned siden.

Samtidig er det også kun udbuddet af sommerhuse, der fortsat ligger under niveauet på samme tidspunkt sidste år. Konkret 9,1 procent lavere.

”Sommerhusene var så eftertragtet en vare i 2020 og i begyndelsen af 2021, at det samlede udbud endte med at blive mere end halveret i forhold til tiden før corona. Og selvom der også er faldet mere ro over denne del af boligmarkedet, er der fortsat et godt stykke op til det niveau, vi kendte før corona. Der er med andre ord fortsat god plads til sælgere, der overvejer at sætte sommerhuset til salg,” siger Birgit Daetz.

Ved indgangen til september måned er der 4.663 sommerhuse til salg i Danmark. Sammenligner vi med samme tidspunkt i 2019, hvor der endnu ikke var sat blus til markedet, var der dengang cirka 10.500 sommerhuse til salg i Danmark.

Udbuddet på boligmarkedet primo september 2022:

Boligtype

Antal boliger til salg

Ændring seneste måned

Ændring seneste år

Villaer/rækkehuse

28.727

3,8 %

18,6 %

Ejerlejligheder

7.939

4,3 %

36,5 %

Sommerhuse

4.663

-0,5 %

-9,1 %

(Kilde: Boligsiden)

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce