FinansBureauet

Udbuddet af huse falder og sætter ny bundrekord igen

Nye tal fra Boligsiden viser, at udbuddet af huse er faldet fire procent den seneste måned. Dermed sætter udbuddet ny bundrekord for tredje måned i træk.

Udbuddet af huse er faldet til det laveste niveau, siden Boligsiden begyndte at føre statistik over udbuddet i 2010. Det viser nye udbudstal fra primo august. Samlet set er der 30.703 villaer og rækkehuse til salg. Det er et fald på fire procent den seneste måned og 15 procent lavere end på samme tid sidste år.

”Det er tredje måned i træk, at udbuddet af huse falder til et rekordlavt niveau, så køberne har nu fået endnu mindre at vælge mellem,” konstaterer Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Faldet er typisk for sæsonen, der plejer at byde på et fald i udbuddet som konsekvens af, at færre sætter deres huse til salg i sommermånederne.

”Forskellen i år er så bare den, at der ikke som vanligt kom en stor stigning i udbuddet i foråret. Det satte corona en stopper for. Samtidig har salget været højere end normalt, og det har skabt den nuværende situation med færre huse på ejendomsmæglernes hylder,” siger Birgit Daetz.

Store regionale forskelle

Udbuddet af huse er faldet i alle landets fem regioner. Det største fald er i Region Hovedstaden, hvor udvalget af huse er faldet med en fjerdedel det seneste år og nu er indskrænket til godt 4.000 huse.

”Der er langt færre huse til salg i Region Hovedstaden end tidligere, og det er et resultat af, at der er solgt flere huse end normalt på især den københavnske vestegn og i Nordsjælland. Samtidig har husejerne på grund af corona ikke sat til salg i samme omfang som tidligere, og det har også været medvirkende til, at udvalget er blevet mindre,” siger Birgit Daetz.

Omvendt er faldet i udbuddet mindst i Region Nordjylland, hvor der er fem procent færre huse til salg end for et år siden.

”I Nordjylland har antallet af nye boliger til salg og salget af huse været på nogenlunde samme niveau som i 2019. Så på trods af corona har de nordjyske sælgere og købere på boigmarkedet i store træk gjort, som de plejer,” påpeger Birgit Daetz.

Udbud af sommerhuse faldet med en tredjedel

Generelt er udbuddet af boliger langt mindre end tidligere. Den udvikling var allerede i gang inden corona, fordi antallet af handler var stigende. Faldet i udbuddet accelererede i foråret og er fortsat henover sommeren.

De nye udbudstal fra primo august viser ligeledes, at udbuddet af sommerhuse og ejerlejligheder er faldet med henholdsvis 34 og 17 procent. Det er altså en generel udvikling for udbuddet, at der bliver færre boliger på markedet.

”Salget af boliger går stadig rigtig godt, og det er en god indikator for, at udbuddet endnu ikke er så lavt, at køberne går forgæves, når de begynder at se på bolig. Men vi bevæger os også på uberørt grund, for det er meget sjældent, at der er så få boliger til salg. På grund af sommerferien ser vi nu et lille dyk i antallet af nye sælgere, der kan få udbuddet til at dale yderligere. Derfor ved vi også, at ejendomsmæglerne håber, at sælgerne vender tilbage til markedet i lidt større målestok, når de kommer tilbage fra deres ferier i det danske sommerland,” siger Birgit Daetz.

Se udbudsnøgletal på Boligsiden.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce