FinansBureauet

Trods prisfald: Så meget er det typiske hus steget i værdi de seneste år

3. kvartal 2022 bød på de første prisfald for huse i flere år. Men hører du til dem, der har købt hus under coronapandemien, kan du trøste dig med, at der i langt de fleste kommuner fortsat er tale om en væsentlig værdistigning af standardhuset sammenlignet med blot to eller tre år siden.

Hører du til en af de mange tusinde mennesker, der har købt nyt hus i løbet af de seneste tre år, hvor bolighandel har været ekstra populært? Og bekymrer du dig nu om, hvorvidt huset er faldet i værdi, fordi huspriserne er begyndt at falde?

Så læs endelig videre.

For godt nok har der været tale om faldende huspriser i løbet af 3. kvartal 2022. Men samtidig er priserne også steget så meget i løbet af opturen under coronapandemien, at rigtig mange nyslåede husejere fortsat oplever en værdistigning på deres bolig, hvis de har købt inden for de seneste år.

Boligsiden har set på det gennemsnitlige hus i Danmark og beregnet værdistigningen ud fra tre forskellige scenarier:

  • Ændringen i standardhusets værdi, hvis du købte bolig i 3. kvartal 2019 – inden coronapandemien
  • Ændringen i standardhusets værdi, hvis du købte bolig i 3. kvartal 2020 – efter et halvt år med coronapandemi
  • Ændringen i standardhusets værdi, hvis du købte bolig i 3. kvartal 2021 – hvor coronapandemien havde været en realitet i halvandet år, og hvor der var ekstraordinært meget handelsaktivitet på boligmarkedet

Standardhuset er blevet en kvart million mere værd på to år

Beregningerne viser, at de danskere, der købte hus i enten 2019 eller 2020 med stor sandsynlighed vil få en højere pris for deres hus i dag, end de selv betalte for blot to eller tre år siden.

”Her taler vi selvfølgelig om gennemsnittet for salgspriser, og der vil naturligvis være væsentlige forskelle fra hus til hus alt afhængig af stand, beliggenhed, størrelse og øvrige kvaliteter. Men i en tid, hvor snakken især handler om faldende priser og krise, kan en opgørelse som denne bidrage til at give lidt mere perspektiv på prisudviklingen,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”For godt nok ser vi nu, at priserne falder, men de er til gengæld også steget rigtig meget i de seneste år. Så meget, at værdistigningen er til at tage at føle på rigtig mange steder i landet for selv forholdsvis nyslåede husejere.”

Ser vi til at begynde med på priserne på landsplan, er standardhuset på 140 kvadratmeter blevet hele 286.000 kroner mere værd alene i perioden fra 3. kvartal 2020 til 3. kvartal 2022.

Går vi videre med eksemplet og forestiller os, at huset i stedet blev købt i 3. kvartal 2019, er værdistigningen for standardhuset på 140 kvadratmeter i stedet 388.000 kroner.

”Der er flere kommuner, hvor det typiske hus er steget med mere end én million kroner alene i løbet af de sidste to eller tre år. Det er selvfølgelig i de dyreste områder af landet, men samtidig er der i cirka halvdelen af landets kommuner tale om en gennemsnitlig værdistigning på 250.000 kroner eller mere i de seneste to eller tre år,” siger Birgit Daetz.

Der er med andre ord et ganske pænt stykke vej ned til det prisniveau, der var udgangspunktet i 2019, inden boligmarkedet bragede løs i 2020 og 2021.

Huspriserne er på niveau med sidste år

Sammenligner vi med prisniveauet for et år siden i 3. kvartal 2021, bliver situationen dog noget anderledes.

De købere, som har købt hus i efteråret 2021, har købt på et tidspunkt, hvor priserne var tæt på at toppe.

På landsplan stagnerede huspriserne igennem efteråret og vinteren 2021, hvorefter der skete en mindre stigning i salgspriserne i løbet af foråret 2022, inden stigningen i både renteniveau, inflation og energipriser lagde en kraftig dæmper på købekraften. Den udvikling har som bekendt nu ført til de første prisfald i en længere årrække.

”Det betyder, at huspriserne på landsplan nu er på niveau med efteråret sidste år, og hører man til de købere, der købte hus netop på det tidspunkt, vil man i flere kommuner opleve, at værdien af det nyindkøbte hus måske endda er blevet en lille smule mindre,” forklarer Birgit Daetz og tilføjer:

”Det betyder dog ikke nødvendigvis, at man skal ligge søvnløs om natten. Det går op og ned på boligmarkedet. Sådan har det altid været, og de købere, der har købt hus for blot et år siden, har formentlig købt med udsigt til at skulle blive boende i huset i mange år fremover. Når et salg i fremtiden bliver aktuelt, vil boligmarkedet sandsynligvis også være på en anden side af den prisnedgang, som vi er vidne til netop nu.”

I den forbindelse er det selvfølgelig også vigtigt at nævne, at der også er kommuner i landet, hvor der er tale om en værdistigning for standardhuset, når vi ser på prisudviklingen alene fra 3. kvartal sidste år og til samme periode i år.

Det gælder for eksempel i Ishøj og Brøndby kommuner, hvor standardhuset er blevet omkring 600.000 kroner mere værd det seneste år.

Herunder kan du se prisudviklingen for standardhuset i de seneste tre år i alle kommuner.

Værdistigningen af standardhuset på landsplan:

Område

Værdistigning standardvilla 2022-2021 (Kroner)

Værdistigning standardvilla 2022-2020 (Kroner)

Værdistigning standardvilla 2022-2019 (Kroner)

Hele landet

8.540

285.880

387.800

(Kilde: Boligsidens Markedsindeks)

Se prisudviklingen for villaer i alle kommuner her hos Boligsiden

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce