FinansBureauet

Trods boligprisstigninger betaler nye boligejere lavere boligydelse end for 10 år siden

Over hele landet betaler nye boligejere en lavere ydelse på deres lån, end nye boligejere gjorde for 10 år siden – også i områder, hvor boligpriserne er steget markant. De lave renter opvejer nemlig, at priserne på huse mange steder er steget. Det viser en analyse på baggrund af tal fra Danmarks Nationalbank og Finans Danmark.

Selvom priserne på huse er steget mange steder, er det fortsat billigere at finansiere et huskøb i alle danske landsdele end for 10 år siden. I København by, hvor boligpriserne i dag er steget mest i forhold til toppen, er et typisk hus til 4,7 mio. kr. knap 1 mio. kr. dyrere end i 2007. Alligevel betaler nye boligejere knap 4.500 kr. mindre i månedlig ydelse før skat på deres realkreditlån end for godt 10 år siden.

”Boligkøbere over hele landet kan finansiere huskøb langt billigere end tidligere, selvom boligpriserne flere steder i landet aldrig har været højere. Det skyldes især, at de lave realkreditrenter opvejer den højere købspris. På den måde er dansk realkredit med til at sikre billig boligfinansiering, uanset hvor i landet man ønsker at købe bolig,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

På landsplan er realkreditlånet på et typisk hus til 1,85 mio. kr. blevet godt 3.800 kr. billigere om måneden før skat end for 10 år siden, da det var dyrest. Besparelsen er dog langt fra lige stor i de forskellige landsdele.

”Forskellen i ydelsen kan til dels forklares af forskellen i boligprisudviklingen. I nogle dele af landet er priserne stadig et stykke under toppen. Derfor nyder boligkøberne i de områder både godt af pris- og rentebesparelser. I andre dele af landet er boligpriserne ved at nå toppen igen, og der må man så glæde sig over, at der betales mindre i rente,” siger Ane Arnth Jensen.

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Claus Fledelius Claus Fledelius

Følg på:

Claus Fledelius er cand.polit. og chefredaktør på FinansBureauet. Har tidligere bl.a. været økonomisk journalist og redaktør for Børsen Magasiner og Bonnier Publications, og har derudover stået som forfatter til flere skattepolitiske rapporter.

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt