Tre ting man bør gøre nu - i god tid inden årsopgørelsen er klar
Årsopgørelsen forventes at ligge klar mandag den 14. marts, og med lidt god tålmodighed plejer man at få adgang i weekenden op til.
Der er dog flere ting, som man med fordel kan sætte gang i allerede nu i februar.
Forventer du restskat for 2021 – så indbetal frivilligt med det samme
Hvis man ikke fik indbetalt nok i skat gennem 2021, vokser der allerede nu en usynlig regning dag for dag.
Der påløber nemlig dagsrenter på beløbet fra 1. januar 2022, og indtil dagen hvor man reelt indbetaler. Renten er på 1,7 pct. og kan ikke trækkes fra i skat, hvilket betyder, at det har en pris svarende til en fradragsberettiget rente på 2,5 pct. at vente.
Betaler man først efter 1. juli 2022, skal der ikke betales rente, men i stedet et fast procenttillæg på 3,7 pct. af restskatten, som indregnes i skatten for 2023. En dyr pris at betale i en tid, hvor mange danskere har penge stående passivt i banken til enten 0 pct. eller negativ rente.
Det gode råd er altså at indbetale når man kan, og ikke først når man skal.
Helt konkret gøres det ved at logge på skat.dk, vælge betaling, 2021 og derefter trykke på knappen ”Restskat 2021”.
Det kan være svært selv at beregne præcis hvor meget man skylder, men der er ingen skade sket, hvis man indbetaler for meget – så kommer beløbet bare tilbage på kontoen den 8. april, hvor al overskydende skat udbetales.
Du kan allerede nu indberette håndværker- og servicefradrag for 2021
Mange ting kan først indberettes, når årsopgørelsen åbner i marts. Men der er åbent for at indlægge de regninger til håndværkere og serviceydelser, man betalte gennem 2021. Og får man gjort det nu, er årsopgørelsen i marts mere retvisende.
2021 var et særligt attraktivt år, hvor begge fradragsydelser var sat ekstraordinært højt grundet Coronapandemien. Serviceudgifter var hævet fra 6.200 kr. til 25.000 kr. og håndværkerfradrag var hævet fra 12.500 kr. til 25.000 kr. pr. person. Med to voksne personer i husstanden giver det altså tilsammen et muligt fradrag på hele 100.000 kr.
Find derfor i ro og mag regningerne frem for 2021 allerede nu, sammenlign med hvilke ydelser, som er fradragsberettiget https://skat.dk/skat.aspx?oid=2234759 og få indtastet på Skat.dk.
Vil du nå med, inden håndværkerfradraget afskaffes 1. april?
Et af delelementerne i Finansloven for 2022 er, at fradrag for serviceydelser til fx rengøring, havearbejde og vinduespudsning fastholdes. Servicefradraget er i år på 6.400 kr. pr. person.
Håndværkerfradraget, som dækker arbejdsløn til godkendte formål, afskaffes til gengæld 1. april 2022. Fradraget er i år på 12.900 kr. pr. person, og arbejdet skal være udført i hjemmet eller fritidsboligen senest 31. marts. Og det betyder, at man skal skynde sig gevaldigt med at få arbejdet aftalt og udført, hvis man vil have del i fradraget.
Skatteværdien på begge fradrag er på 26%, hvilket betyder, at hvis man betaler 10.000 kr. selv, får man 2.600 kr. tilbage i skat. Fradraget kan således gøre en mærkbar forskel i privatøkonomien.
Det kan dog være yderst svært at finde håndværkere nu, som kan nå at lave arbejdet inden fristen. Og man risikerer også, at nogle håndværkere har skruet deres priser op her i 1. kvartal, idet man ikke er alene om at jagte dem indenfor fristen.
Af Camilla Schjølin Poulsen
Privatøkonom. Ekspert indenfor opsparings- og formueområdet
Investering og Pension
Nykredit Wealth Management