FinansBureauet

To aktier der kan lukrere på ChatGPT

Af Maxim Manturov, chefanalytiker i Freedom Finance Europe, der er bag handelsplatformen Freedom24

ChatGPT, en chatbot med kunstig intelligens (AI) udviklet af OpenAI, har rystet verden og vækket investorernes interesse for AI og i virksomheder, der kan erobre markeder på baggrund af teknologien. Nogle analytikere satser på de store teknologigiganter, der udvikler deres egne AI-løsninger – fx Microsoft, der har indført ChatGPT på deres søgemaskine Bing. Men under en AI-guldfeber, bør man også overveje at kigge på dem der sælger “skovlene” frem for guldminerne, hvor alle har rettet øjnene hen lige nu. En god strategi kan altså være at lede efter de virksomheder, der servicerer AI-udbyderne eller virksomheder der kan forbedre deres egne produkter med AI.

Her er to aktier, som jeg mener kan drage fordel af den udbredte anvendelse af ChatGPT og den hurtige vækst i AI-industrien:

Cloudflare (NET): Content delivery network provider

Cloudflare er verdens største udbyder af content delivery networks (geografisk distribuerede netværk af proxyserverere og datacentre). Derudover tilbyder virksomheden en sikkerhedsplatform i cloud. Cloudflare blev grundlagt i 2009, og har hovedkontor i San Francisco, Californien.

 • Nuværende pris: 61,68 USD
 • Indgangspris: 58,55 USD
 • Målpris: 77,00 USD
 • Positionsstørrelse: 2%
 • Risiko: Høj
 • Horisont: 12 måneder
 • Potentiale: 24.47% afkast

Cloudflare er en globalt førende udbyder inden for Content Delivery Networks (CDN). CDN er et netværk af globale datacentre, der gemmer "cachelagrede" versioner af websteder. Lad os antage, at en bruger fra Aarhus forsøger at få adgang til en australsk hjemmeside. I stedet for at oprette forbindelse direkte, vil aarhusianeren sandsynligvis få adgang til en cachelagret version af webstedet, der er gemt i et EU-datacenter. Tilslutning til et nærliggende hub vil sikre hurtige downloadhastigheder og en bedre brugeroplevelse.

Cloudflares netværk spænder over 100 lande, inklusive Kina, og 275 byer. Virksomheden anslår, at 95 procent af verdens befolkning kun er 50 millisekunders dataoverførsel i afstand fra deres datacenter. Cloudflares har 30 procent af Fortune 1000-virksomhederne som kunder, og virksomhedens kundebase fortsætter med at vokse eksponentielt. I 4. kvartal 2022 steg antallet af store kunder med 44 procent år-til-år til 2.042. Fastholdelsesprocenten er 122 procent.

En af virksomhedens kunder er ChatGPT. Cloudflare sikrer platformens ydeevne og sikkerhed. Jo flere ChatGPT-brugere, der bruger appen (og dermed Cloudflare-netværket), jo større indtjening får Cloudflare. Selvom ChatGPTs andel af den samlede Cloudflares omsætning er ubetydelig, indikerer virksomhedens samarbejde med den populære platform Cloudflares potentiale til at tilbyde lignende tjenester til andre AI-virksomheder.

Data Egress-reglerne (når data trækkes ud af skyen) giver cloud-udbydere mulighed for at opkræve AI-virksomheder gebyrer for adgang til deres egne data, når AI’en skal “trænes”.

Som en del af Cloudflare One Platform tilbyder virksomheden også Zero Trust-tjenesten, en form for netværkssikkerhed med stort potentiale. Ifølge Markets and Markets er markedet vurderet til $27,4 milliarder og forventes at nå $60,7 milliarder i 2027, hvilket indebærer en sammensat årlig vækstrate (CAGR) på 17,3 procent. Gartner forudser, at i 2026 vil 10 procent af de større virksomheder have en Zero Trust-arkitektur. Cloudflare er stadig i den tidlige fase af produktudviklingen af Zero Trust, og nye produkter forventes at komme til foråret.

Økonomiske resultater

I 2022 forbedrede Cloudflare sin økonomiske præstation og overgik analytikernes forventninger:

 • Omsætningen lå på 975,2 millioner dollars sammenlignet med 656,4 millioner dollars året før.
 • Nettotabet var -193,4 millioner dollars mod -260,3 millioner dollars i 2021.
 • Nettomargin steg fra -39,66% til -19,83%.
 • Kontanter fra driften var $123,6 millioner mod $64,6 millioner et år tidligere.
 • Frit cash flow steg fra -43,1 millioner dollars i 2021 til -39,8 millioner dollars.

Cloudflare har en stærk balance: samlet gæld på 1,44 milliarder dollars, likvider og kortsigtede investeringer på 1,65 milliarder dollars og nettogæld på -213,7 millioner dollars.

Evaluering

Cloudflare handler til en præmie i forhold til branchegennemsnittet: EV/Salg — 13,81x, P/Cash flow — 227,15x, Forward P/E — 342,20x. Det er dog værd at bemærke, at den eneste direkte konkurrent af sammenlignelig størrelse er Zscaler. Cloudflare handles med en rabat i forhold til Zscaler på en EV/Sales-multipel og tættere på break-even, som det ses på dens FWD P/E-multipel.

Kigger vi på forskellige bankers kursmål, er det mindste af dem $43 pr. aktie, mens SVB forventer Cloudflare (NET) kan nå $109 pr. aktie. Ifølge vores estimat er aktiens fair markedsværdi $77 pr. aktie, hvilket indebærer et afkast på 31,5%.

Risici

Selvom virksomheden i øjeblikket nyder stor efterspørgsel efter sine løsninger, er der risiko for at den falder, hvis det globale makroøkonomiske miljø forværres.

Cloudflare er fortsat en tabsgivende virksomhed, som udgør en risiko for aktionærværdien. Virksomheden vil sandsynligvis bruge det meste af sin kapital for at finansiere yderligere ekspansion.

Twilio (TWLO): Cloud-based communications platform with 27.8% growth potential

Twilio leverer en cloud-baseret kommunikationsplatform, der giver udviklere mulighed for at integrere tale-, besked-, video- og e-mail-funktioner i deres apps til kundeinteraktioner. Virksomheden blev grundlagt i 2008, og har hovedkontor i San Francisco, Californien.

 • Nuværende pris: 74 USD
 • Indgangspris: 65,75 USD
 • Målpris: 84,00 USD
 • Positionsstørrelse: 2%
 • Risiko: Høj
 • Horisont: 12 måneder
 • Potentiale: 13,74%

Twilios forretningsmodel er Communications as a Service (CaaS). Virksomhedens løsninger bruges typisk til “bulke” tekstbeskeder via MessagingX-platformen. Derudover er platformen integreret med WhatsApp Messenger, som har over to milliarder brugere, der er med til at Twilio har fået en stærk position i markedet. Et resultat heraf er at virksomheden har opbygget en solid kundebase, der omfatter store navne som Morgan Stanley, Dell, Twitter, Airbnb og det amerikanske Røde Kors. Desuden har Twilio en imponerende fastholdelsesrate på 110 %, hvilket betyder, at kunder har en tendens til at øge deres forbrug.

MessagingX giver kunderne mulighed for at bygge chatbots ved hjælp af Twilio SMS, Python og GPT-3, en avanceret version af OpenAIs platform med 175 milliarder parametre mod ChatGPTs 20 milliarder. Med denne funktion kan virksomheder få en kundesupport eller helpdesk, der integrerer direkte med GPT-3, eller endda et cloud-baseret callcenter, der består af en chatbot og en stemmegenerator. Ifølge Fortune Business Insights vil markedet for cloud-kontaktcentre vokse med en imponerende CAGR på 22,7 procent indtil 2027.

I 2020 købte Twilio Segment, en kundedataplatform, for 3,2 milliarder dollars. Integrering af platformen med GPT-3 kan øge den personlige tilpasning til kunderne betydeligt og forbedre effektiviteten af marketing. Platformen gjorde det muligt for Domino's Pizza at reducere omkostningerne for at tiltrække kunder med 65 %. Derudover kan GPT-3 integreres med Twilio Frontline, en platform, der bruges af salgsteams til at komme i kontakt med kunder.

Økonomiske resultater

I 2022 forbedrede Twilio sine økonomiske resultater og oversteg analytikernes forventninger:

 • Omsætningen var på 3,83 milliarder dollar sammenlignet med 2,84 milliarder dollar året før.
 • Nettotabet var -1,26 milliarder USD sammenlignet med -949,9 millioner USD i 2021.
 • Nettomargin steg lidt fra -33,43 til -32,83 procent.
 • Kontanter fra driften var -254,4 millioner dollars sammenlignet med -58,2 millioner dollars året før.
 • Cash-flowet faldt fra -148,2 millioner dollars i 2021 til -334,6 millioner dollars.

På trods af at det er dybt urentabelt, kontrollerer Twilio aktionærværdien. I 2022 brugte virksomheden hele 1,08 milliarder dollars, eller 35,7 procent af alle driftsudgifter, på research og udvikling (R&D). R&D giver virksomheden mulighed for at implementere knowhow, der tilføjer værdi til dens løsninger, og er med til at de får en endnu større voldgrav til at beskytte deres økosystem.

Twilio har en stærk balance: En samlet gæld på $987,4 millioner, likvider og kortsigtede investeringer på $4,16 milliarder, og dybt negativ nettogæld på -$3,17 milliarder.

Evaluering

På trods af stærk vækst handler Twilio til en rabat i forhold til branchegennemsnittet på et EV/Sales-multipel på 1,97x. Derudover handles selskabet kun med en lille præmie til bogført værdi: P/B — 1,18x. Da kun to virksomheder i vores stikprøve har positiv EBITDA, er denne rabat ikke berettiget efter vores opfattelse.

Minimumskursmålet fra investeringsbanker fastsat af Atlantic Equities er $50 pr. aktie, mens FBN Securities anslår TWLO’s til at ramme $110 per aktie. Ifølge konsensus på Wall Street har aktien en fair markedsværdi på $84 pr. aktie, hvilket indebærer et afkastpotentiale på knap 28 procent.

Nøgle risici

Selvom virksomheden i øjeblikket nyder stor efterspørgsel, er der risiko for at den falder, hvis det globale makroøkonomiske miljø forværres.

Twilio skiller sig ud for sin øgede omsætningskoncentration. De ti bedste kunder står for 11 procent af virksomhedens samlede omsætning. Det potentielle tab af større kunder vil have en betydelig indvirkning på virksomhedens resultater og aktiekursen.

Twilio forbliver en dybt tabsgivende virksomhed, der udgør risici for aktionærværdien. Virksomheden vil sandsynligvis bruge kapitalen for at finansiere yderligere ekspansion.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce