FinansBureauet

Tjen 2250 kr. på at skylde i skat

SKAT har sat strafrenten på restskat så meget ned, at det bedre kan betale sig at skylde penge til SKAT end at trække på sin kassekredit i banken.

Tjen 2250 kr. på at skylde i skat

Mens mange banker har benyttet sig af finanskrisen til at sætte rentesatserne kraftigt i vejret, er SKAT gået i modsat retning og har sat strafrenten på restskat mærkbart ned. Og selvom renteudgifterne til SKAT ikke kan trækkes fra, så er rentesatserne som SKAT opkræver nu så lave, at det uden undtagelse bedre vil kunne betale sig at skylde penge til SKAT i op til et halvt år end at bruge løs af sin kassekredit for at betale sin restskat.

Hvis man har betalt for lidt i skat og arbejdsmarkedsbidrag i indeværende år, skal man betale restskat. Og hvis man venter med at betale skatten til det nye år, skal man betale renter af restskatten. Hvor meget man skal betale afhænger af, hvornår man betaler restskatten. Betaler man senest 1.juli 2013, skal man betale den såkaldte dag-til-dag-rente, som netop er fastsat til 2,7 %. Da man ikke kan trække renteudgifterne fra, svarer det reelt til en rente på 4 %.

Og det er faktisk ganske lave renter. De årlige omkostninger i procent på kassekreditter i landets pengeinstitutter svinger mellem godt 8 og knap 22 %. Derfor vil det uden undtagelse bedre kunne betale sig at skylde penge til SKAT, og bruge pengene til at nedbringe kassekreditten i banken.

Et eksempel. En skatteyder har en restskat på 60.000 kr., og en tilsvarende (eller større) kassekredit med en rente på 15 %. Ved at vente med at betale restskatten til den 1.juli 2013, bliver skatteyderen pålagt en strafrente af SKAT på 810 kr. Men samtidig har skatteyderen i samme periode opnået en rentebesparelse på kassekreditten efter skat på 3060 kr. Ved at benytte SKAT som kassekredit, har skatteyderen altså reelt sparet 2250 kr.

Derimod er billedet lidt mere sløret, hvis man venter med at betale restskatten til efter 1. juli 2013. For så straffes man med et såkaldt procenttillæg på 4,7% af det skyldige beløb - som ikke er fradragsberettiget. Og da restskattebeløb på over 18.300 kr. betales i 3 rater i løbet af efteråret 2013, vil den reelle rentebetaling af det beløb udgøre over 10 %. Er det skyldige beløb under 18.300 kr., skal det først betales som b-skat i 10 rater i løbet af år 2014, og dermed falder den reelle rentesats til under 5 %. Om det kan betale sig med at vente at betale restgælden til efter 1. juli 2012 afhænger derfor dels af hvor meget man skal betale i restskat, og hvor meget man betaler i rente på sin kassekredit.

Fakta: Sådan beregnes renten og procenttillægget

Dag-til-dag-renten fastsættes som et gennemsnit af den effektive obligationsrente for de sidste 20 børsdage forud for 15. december, i det indkomstår skatten vedrører - og derefter tillægges 2 procent. Procenttillægget baseres på den samme gennemsnitlige obligationsrente som dag-til-dag-renten, og tillægges derudover 4 procent. Kilde: www.skat.dk

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce