FinansBureauet

The Big Five - Når riflen er det største trofæ

Storvildtsjægere taler om The Big Five som de største trofæer. Men der findes en riffel til at nedlægge vildtet, der er et endnu større trofæ i sig selv.

The Big Five - Når riflen er det største trofæ

Blandt storvildtjægere taler man om The Big Five som de ultimative Safari jagttrofæer. Og det er absolut de færreste jægere, der kan prale af at have skudt en elefant, et næsehorn, en løve, en bøffel eller en leopard. Men det er endnu færre, der kan prale af at være ejer af en VO Big Five Edition rifle. Der er således kun produceret 6 eksemplarer af hver riffel i serien. En riffel der af internationale eksperter regnes for den absolut ultimative til Safari jagt

VO er initialerne for Viggo Olsson. En svensk bøssemager der producerer verdens mest eksklusive, og dyreste, håndlavede våben. Blandt kunderne finder man den svenske konge Carl Gustav og Abu Dhabis kronprins, Sheikh Mohammed bin Zayed. Men selv disse ejer ikke en VO Big Five Edition riffel.

VO Big Five Edition serien består, trods navnet, ikke af fem, men derimod af seks rifler. For foruden at dedikere en riffel til hver af "The Big Five", er den sjette riffel i serien dedikeret til forfatteren Ernest Hemingway, på grund af dennes passion for Safari jagt. Sidstnævnte riffel er udsolgt. Men der er stadig enkelte tilbage af de øvrige fem rifler i serien. Prisen er 295.000 Euro.

Men for de penge får man også et ganske specielt våben. Alle detaljer på riflen er et studie i våbensmedens håndværk i den fineste klasse, og der er ikke en detalje, der er overladt til serieproducerede komponenter.

Som alle VO rifler er riflerne i The Big Five Edition baseret på deres patenterede Takedown system, der tillader ejeren at an-vende flere forskellige kalibre i samme riffel. Riflerne i serien leveres med to kalibre, 7 mm RM og 416 Taylor. Der er ikke noget magasin til disse rifler, for selvfølgelig rammer man med første skud. Teknisk set er riflerne baseret på en Carl Gustaf 1900 mekanisme, der er kendt som en af de mest pålidelige mekanismer inden for riffel konstruktion.

At udvælge det rigtige træ til riflens skæfte er en kunstart i sig selv og kræver mange års erfaring. Der benyttes rødder fra europæisk valnød rødder, der udmærker sig ved at have en stor styrke og lethed, hvilket giver nogle meget formstabile planker. Processen fra frisk træ til færdigt skæfte er særdeles langvarig, startende med store friske rødder der graves op og transporteres til Sverige, hvor de opbevares og lufttørrer naturligt. Når luftfugtigheden er på det korrekte niveau, bliver rødderne vasket og barken barberes væk. Derefter skæres rødderne i planker. Gennem de efterfølgende tre år opbevares plankerne i forskellige anlæg, hvor fugten gradvist trækkes ud af dem. Efter produktion og finpudsning af skæftet følger en olieringsproces, der tager 5 uger. Først derefter er skæftet klart.

Metalarbejdet er ikke mindre detaljeret. Hver enkelt rå komponent bliver finpudset og tilpasset til de andre dele, hvorved hver enkelt riffel fremstår som et unikt eksemplar. Ladegrebet bliver forarbejdet med helt unikke detaljer og vil holde samme tema som indgraveringerne på resten af riflen. Riflens pibe er et studie i æstetik og håndværk i sig selv. Sigtemidlerne er selvfølgelig markeret med guld på de enkelte linjer. Graveringen er udført som 100 % håndarbejde af verdens førende indenfor feltet, og hver enkelt riffel er unik i sine graveringer.

Og hvis man ellers kan få sig selv til at bruge riflen, er det rart at vide, at rifler fra VO Vapen er kendt for deres præcision og skydekomfort. Som Viggo Olsson siger: "Når alt kommer til alt, vil en riffel altid blive bedømt ud fra dens præcision, uanset hvor smuk den er. Og en ting vi kan garantere dig er, at hvis du ikke rammer, er det ikke riflens skyld".

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce