FinansBureauet

Temposkifte i lejlighedsmarkedet?

53.562 steder i landet er der banket et til-salg skilt op i forhaven, klisteret på vinduet eller sat fast i altanen. Det viser nye tal fra Finans Danmark her til morgen. Ser man på udviklingen de seneste par måneder, er der kommet flere boliger til salg, hvilket er samme procedure hvert år. Der er klart flest der prøver at sælge deres bolig i forårs månederne, det er ingen undtagelse i år. Det ændre imidlertid ikke ved, at boligudbuddet i år generelt er mindre end i fjor.

Aktuelt fordeler boligudbuddet sig således, at der er 35.136 parcelhuse til salg. Det er godt 5 pct. færre end i fjor. Der er 6.873 ejerlejligheder til salg, hvoraf cirka 40 pct. er placeret i København og omegn. Samlet er udbuddet af lejligheder godt 4 pct. højere end i fjor, hvorfor lejlighedsmarkedet bevæger sig lidt anderledes end det øvrige boligmarked. Det er særligt i de store uddannelsesbyer, at udbuddet af lejligheder er markant højere end i fjor. Eksempelvis er udbuddet godt 10 pct. højere i København, 4 pct. i Frederiksberg, knap 32 pct. i Aarhus   og knap 27 pct. i Aalborg. Det store udbud af lejligheder er alt andet lige med til, at tage brodden af de kraftige prisstigninger vi har set de seneste år. Dagens tal er således endnu en lille mosaik der kunne indikere, at der trods alt er ved at ske et temposkifte på lejlighedsmarkedet.

Endelig er der 11.553 sommerhuse til salg, hvilket er godt 6 pct. færre end i fjor. Der er således også elementer i dagens statistik der tegner et billede af, at sommerhusmarkedet er på vej tilbage efter nogle vanskelige år.

Betragter man udbudspriserne, som udtrykker de priser ejendomsmæglerne forventer at kunne sælge ejendommene til, er der generelt positivisme over det ganske land.  For parcelhuse er udbudspriserne således steget med 4,77 pct. over de seneste år. For lejlighederne er det samme tal godt 5 pct. Det er dog bemærkelsesværdigt, at udbudspriserne for lejligheder her i foråret på månedsniveau er faldende i langt de fleste kommuner og der er tale om forholdsvis kraftige fald i uddannelsesbyerne. Igen er det med en vis sandsynlighed et udtryk for, at lejlighedsmarkedet er ved at skifte tempo. Traditionelt plejer det at være sådan, at priserne stiger i forårsmånederne.

En sidste indikator for et eventuelt temposkifte kunne være liggetiderne. I gennemsnit tager det 149 dage at sælge en lejlighed. Det er 15 dage mere end i fjor. I København er tallet 101 dage mod 87 i fjor. På Frederiksberg tager det 78 dage mod 59. I Aarhus 91 dage mod 88 i fjor og i Aalborg 133 dage mod 98 dage i fjor. Eneste udtagelse der bekræfter reglen er Odense, hvor liggetiden er gået ned på 77 dage mod 114 i fjor.

Generelt er vi dog positive på boligmarkedet og ser et bredt funderet opsving. På den lange bane ser vi også en positiv udvikling på lejlighedsmarkedet, der er dog flere ting der tyder på, at de kraftige prisstigninger vi har set de sidste par godt kunne gå hen og flade ud. Et større udbud, længere liggetider og lavere udbudspriser er alle generelt gode indikatorer for at handelspriserne er under pres.   

Venlig hilsen

Mikkel Høegh
Boligøkonom/afdelingsdirektør

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Mikkel Høegh Mikkel Høegh

Følg på:

Mikkel Høegh er uddannet cand.oecon. og arbejder som afdelingsdirektør i Jyske Realkredit. Har tidligere været ansat tænketanken EUROPA, Danske Bank og Skatteministeriet, og har undervist på flere højere læreanstalter i bl.a. boligfinansiering. 

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt