FinansBureauet

Teflonlag på dansk økonomi men mørkere skyer på vej

Der var en flot vækst på 2,1 procent i dansk økonomi i 1. halvår. Men kradser man lidt i overfladen, kan man ifølge Dansk Byggeri desværre finde nogle negative overraskelser, og i horisonten lurer mørke skyer.

Danmarks Statistiks tal viser en bomstærk vækst i bruttonationalproduktet, BNP på 2,1 procent i 1. halvår 2019 sammenlignet med 1. halvår 2018.

- Hvis ikke lige det var for de mørke skyer på den internationale horisont, ville stort set alt se lyst ud for dansk økonomi. Udviklingen viser, at der stadig er godt gang i flere vækstmotorer på én gang og ingen ubalancer af betydning, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

- Til og med 2. kvartal i år har dansk økonomi været belagt med belagt med teflon, og risikoen fra importerede dårligdomme er prellet af på os. Men som lille åben økonomi vil Danmark uundgåeligt før eller siden blive ramt af den lavere vækst i verdensøkonomien, siger Bo Sandberg.

Og hvis man ridser lidt i overfladen, er der da også nogle svaghedstegn i de nye BNP-tal.

- Det er bekymrende, at erhvervslivets investeringer foreløbigt er faldet med syv procent i år i forhold til sidste år. Det kan være et første vidnesbyrd om, at den internationale usikkerhed gør virksomhederne mere tøvende og tilbageholdende med nye investeringer, siger cheføkonomen.

Samtidig er en vækst på 0,8 procent i privatforbruget heller ikke ligefrem prangende. Men det bekræfter, at danskerne i høj grad sparer op og afdrager på gæld fremfor at forbruge.

Vækst i boliginvesteringer på 3,3 procent i første halvår
Dansk Byggeri venter en lavere vækst i 2. halvår 2019 både i den samlede økonomi og i byggeriet

- Vi har allerede set den første udfladning på arbejdsmarkedet, og også i byggeriet er de kraftigste vækstrater lagt bag os. Boliginvesteringerne voksede med ret beskedne 3,3 procent i første halvår, hvilket er væsentligt lavere end i de foregående år, hvor der til tider har været tale om tocifrede vækstprocenter, siger Bo Sandberg.

Dansk Byggeri opfordrer regeringen til at prioritere infrastrukturen de kommende år.

- Set med byggebriller er det vigtigt, at hele det øgede råderum på 28 mia. kr. frem mod 2025 ikke bliver fordelt i en tovtrækning mellem velfærd og skattelettelser, men at der også fremover investeres i infrastruktur. Det øger mobiliteten og sikrer mindre spildtid i samfundet, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce