FinansBureauet

Syv gode råd til førstegangskøberen

Det kan få store økonomiske konsekvenser at lave fejl ved en bolighandel. Særligt førstegangskøbere kommer galt af sted. Ser her, hvad du skal være opmærksom på.

Syv gode råd til førstegangskøberen

Mange unge førstegangskøbere løber en stor risiko ved ikke at sætte sig ordentligt ind i boligmarkedet inden købet, hvilket kan få alvorlige økonomiske eftervirkninger. Finansiering, forsikringer, fællesudgifter og ansvarsfraskrivelser i købsaftalen er  blandt de fejl, som førstegangskøberne laver – og det kan blive dyrt.

- Der er en hel del ting, man som boligkøber skal sætte sig ind i, særligt som førstegangskøber. Det er en stor beslutning og en fundamental ændring af ens økonomi, så det kan i den grad betale sig at investere i god rådgivning omkring købet, siger Henrik Løvig, adm. direktør i BoligPortal.dk.

Han bliver bakket op af Jan Schøtt-Petersen, der er advokat og formand for Danske BOLIGadvokater. Han oplever ofte førstegangskøbere, der er kommet i klemme på grund af de uforudsete udgifter i forlængelse af boligkøbet.

- En del førstegangskøbere vil gerne spare pengene til rådgivning, når de handler bolig – andre ved simpelthen ikke, at de har et reelt behov for rådgivning. Ikke bare juridisk, men også i forhold til for eksempel tilstandsrapporten, hvor mange vælger at bruge onkel Aage i stedet for en relevant og kompetent fagmand. På den baggrund kan man som førstegangskøber ende i økonomiske problemer, der let kunne være undgået. Det suppleres også af at ejendomsmægleren er sælgers mand, men at førstegangskøberen tror, at mægler rådgiver begge parter om handlen. Det kan være med til at holde køber i uvidenhed, siger Jan Schøtt-Petersen.

Unge slår til uden indsigt

En analyse, som Analyseinstituttet Epinion sidste år lavede for Realkreditrådet, viser, at 36 procent af førstegangskøberne er under 30 år, når de køber deres bolig.

Undersøgelsen pointerer også, at hver anden førstegangskøber var boligsøgende i under seks måneder inden købet. Den korte proces kan være med til at give fejl, mener Jan Schøtt-Petersen.

- Mange unge vil bare gerne være boligejere. De har måske et behov nu og her og har derfor ikke is i maven. De ender derfor med at slå til, når de finder en billig bolig, uden de har tilstrækkelig indsigt i både deres fremtidige behov og de økonomiske konsekvenserne af deres bolighandel. Hvis man er på vej til at blive børnefamilie, er det en meget kortsigtet beslutning at vælge en toværelses lejlighed fremfor en større eller måske et hus. Transaktionsomkostningerne ved at skifte ejerbolig igen efter kort tid kan derfor ende med at blive dyrere, end hvis man havde valgt rigtigt første gang, siger Jan Schøtt-Petersen.

Købere vælger mæglers kreditanbefaling

Undersøgelsen viser også, at mere end tre ud af fem førstegangskøbere finder det svært eller meget svært at gennemskue de forskellige lånemuligheder.

Der er store forskelle og det kan blive rigtig kostbart ikke at undersøge markedet, men blot at vælge ejendomsmæglerens anbefalinger.

- De fleste ejendomsmæglere har aftaler med realkreditinstitutterne og tjener penge, hvis køber vælger deres lånetilbud. Man kan som køber derfor langt fra vide sig sikker på, at det er den billigste mulighed. Tal fra Erhvervsstyrelsen viser, at 40 procent af alle hushandler bliver gennemført, uden at køber henter rådgivning om finansiering andre steder end hos mægler, siger Henrik Løvig og uddyber, at der kan være store besparelser at hente ved selv at undersøge sine lånemuligheder.

Faktaboks:

Syv gode råd til førstegangskøberen:

-        Sørg for at få alt med i dit budget. En ting som grundskyld overrasker mange nye boligejere.

-        Gå nøje huset efter for fejl og mangler og vær opmærksom på tilstandsrapporten. Tag evt. selv en byggesagkyndig med ud og se på huset, det koster typisk 5-8.000 kr.

-        Få uafhængig rådgivning hos for eksempel en advokat og en byggesagkyndig. Husk, at ejendomsmægleren bliver betalt for at varetage sælgers interesser – ikke købers.

-        Prut om prisen – der kan være rigtig mange penge at spare.

-        Få lavet en udvidet ejerskifteforsikring. Det kan spare dig for uforudsete udgifter i de næste år.

-        Find den billigste forsikring (forsikringsguiden.dk) og de billigste lån (mybanker.dk). Der er store penge at spare på at undersøge dine muligheder.

-        Hav tålmodighed og kend dit behov. Der er mange boliger på markedet – også i morgen.

Kilder: Danske BOLIGadvokater, boligejer.dk, BoligPortal.dk

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce