FinansBureauet

Sundhedstjek af seniorer udløser skattesmæk

En undersøgelse viser, at sundhedstjek er med til at holde de ældre på arbejdsmarkedet. Men en ny afgørelse fra SKAT bevirker at de ældre ansatte straffes med skattesmæk, hvis de tager imod et tilbud fra virksomheden om et sundhedstjek.

Sundhedstjek af seniorer udløser skattesmæk

I en helt ny afgørelse fra SKAT er det blevet slået fast, at det skal betragtes som et skattepligtigt personalegode, hvis en virksomhed tilbyder en ældre medarbejder et sundhedstjek. Hvis værdien af sundhedstjekket, sammen med andre modtagne personalegoder i løbet af året, overstiger 1000 kr. skal arbejdsgiveren indberette det til skattemyndighederne, som så beskatter medarbejderen.

En stor nylig undersøgelse fra Handelshøjskolen ved Århus Universitet viser ellers, at et sundhedstjek på jobbet kan holde de ældre medarbejdere længere tid på arbejdsmarkedet end ellers. Undersøgelsen, der blev foretaget som besøgs? og telefoninterviews med cirka 3000 danskere, og sammenkoblet med registerdata om diagnoser ved hospitalsindlæggelse fra Sygehusbenyttelsesregisteret, viste at såvel mænd som kvinder vægter helbredet højere end økonomi, når de bestemmer, hvornår de vil trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

Men uden et sundhedstjek risikerer mange at trække sig tilbage på et forkert grundlag. Forskningsresultaterne viser således, at indflydelsen på en planlagt tilbagetrækningsalder varierer efter, om de fysiske problemer er selvrapporterede eller diagnosticerede. Uden et sundhedstjek, har folk en tendens til at overfortolke skavanker, og dermed påvirke beslutningen om tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet på et forkert grundlag.

Men med afgørelsen fra SKAT fjernes incitamentet for de ældre medarbejdere til at få foretaget et sundhedstjek. Og det kan blive samfundsøkonomisk bekosteligt. I tider hvor man laver efterlønsreformer med det formål at holde folk længere tid på arbejdsmarkedet, er det et bemærkelsesværdigt signal som SKAT sender med afgørelsen om at seniorer skal straffes skattemæssigt hvis de tager imod et tilbud om et arbejdsgiverbetalt sundhedstjek.

SKAT begrunder afgørelsen med at sundhedsundersøgelser af ældre medarbejdere ikke kan betragtes som skattefrit personalepleje, når tilbuddet kun er rettet med en begrænset del af medarbejderstaben.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce