FinansBureauet

Stor forskel: Her er det dyrest og billigst at købe hus

Nye tal fra Boligsidens Markedsindeks viser, at afstanden mellem landets dyreste og billigste kommune at købe hus i er blevet større i løbet af det seneste år.

Landets dyreste kvadratmeterpris for villaer og rækkehuse var i dette års maj måned at finde i Gentofte Kommune.

Det fremgår af nye tal fra Boligsidens Markedsindeks, som konkret viser, at huse i Gentofte Kommune i gennemsnit blev solgt for 59.401 kroner per kvadratmeter i maj.

Det betyder, at et gennemsnitligt hus på 150 kvadratmeter kostede lidt mere end 8.910.150 kroner i maj.

Og det er væsentligt mere, end hvad et hus på samme størrelse kostede i Lolland Kommune, som i maj måned var den kommune med de billigste salgspriser for huse på 5.249 kroner per kvadratmeter.

Således kostede gennemsnitshuset på 150 kvadratmeter 787.350 kroner i Lolland Kommune i maj – altså         hele 8.122.800 kroner mindre end hvad et hus på samme størrelse i gennemsnit blev solgt for i Gentofte Kommune i samme måned.

Samtidig viser det sig, at prisforskellen på gennemsnitshuset er blevet større i løbet af det seneste år. I maj 2023 indtog Gentofte Kommune og Lolland Kommune nemlig samme position som henholdsvis landets dyreste og billigste kommuner, når det kommer til huspriser.

Og dengang lød prisforskellen for et gennemsnitligt hus på 150 kvadratmeter i de to kommuner nemlig på 7.578.750 kroner – det vil sige 544.050 kroner mindre end i maj måned i år.

”Det er oftest de to kommuner, der indtager pladserne som de steder i landet, hvor man finder landets dyreste og billigste kvadratmeter et givent tidspunkt. Og her ser vi også, at afstanden mellem de to kommuner varierer alt efter boligmarkedets tilstand i den pågældende periode,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Hun fortsætter:

”Forklaringen er, at især de dyrere kommuner er en del mere konjunkturfølsomme sammenlignet med de kommuner, hvor huspriserne er væsentligt lavere. Så i tider, hvor boligmarkedet og samfundsøkonomien er nedadgående, vil huspriserne typisk også falde kraftigere i de dyre kommuner, mens der oftest kun vil være tale om minimale ændringer i de billigere kommuner.”

”Til gengæld stiger priserne i de dyre områder som regel også mere, når boligmarkedet er i fremgang. Og sammenlignet med maj måned sidste år er boligmarkedet generelt set i væsentlig bedre form, så derfor giver det også god mening, at afstanden mellem landets dyreste og billigste kommune er blevet en smule større i perioden.”

Her er de dyreste og billigste kommuner

Top-5 over kommuner med de dyreste huspriser er nøjagtig den samme i maj måned i år, som den var i samme måned sidste år.

For begge perioder er det således Gentofte Kommune, der har – og havde – landets dyreste kvadratmeterpriser for huse efterfulgt af København, Lyngby-Taarbæk, Rudersdal og Hørsholm Kommuner.

Anderledes ser det ud for de af landets kommuner, som er på top-5 over de billigste huspriser i de to perioder.

Både i maj i år og i samme måned sidste år var det Lolland Kommune, som havde den laveste salgspris for huse. Men derudover er det ikke de samme kommuner, som indtager samme placering i de to perioder.

Eksempelvis har Lemvig og Tønder Kommuner skiftet plads i løbet af det seneste år, mens Langeland og Morsø Kommuner var på listen i maj 2023 og nu er udskiftet med Vesthimmerlands og Skive Kommuner.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce