Stigende salg af lejlighedsprojekter skaber højere priser i de store byer
Der blev solgt flere projektlejligheder i 2020 end i 2019, og det smitter af på priserne i de store byer.
Der var faldende salgstal på projektmarkedet fra 2017 til 2019, men det blev vendt i 2020, hvor der blev solgt godt 1.800 projektlejligheder i Danmark – 27 procent flere end året før, viser tal fra Boligsiden.
”Det er en meget markant stigning, der sker som konsekvens af den øgede interesse for bolighandel, som vi generelt så i 2020. De mange boligsalg og det deraf faldende udbud har gjort projektmarkedet interessant for flere købere,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.
Den store stigning i salget kan også ses på priserne på projektlejligheder i de store byer. For eksempel er priserne i København på bare et enkelt år steget med 11 procent.
”Projektsalgspriserne i København er steget mere i 2020, end de gjorde i 2016 og 2017, hvor projektsalget boomede og var meget højere, end det er nu. Det er en mærkbar stigning, men det er også en stigning, der følger en tendens, der er på hele markedet for ejerlejligheder. Priserne stiger, og de stiger mere, end de plejer,” siger Birgit Daetz.
Projekter har også købere uden for hovedstaden
Der er altså generelt mange, der gerne vil købe bolig på det danske marked, og selv om hovedstadsområdet udgør godt halvdelen af det samlede projektsalgsmarked, er der også gang i den i landets andre store byer.
I Odense er prisstigningen fra 2019 til 2020 på hele 25 procent, mens den i Aarhus og Aalborg er mere moderat på henholdsvis fire og tre procent.
”Den voldsomme prisstigning i Odense hænger sammen med, at projektmarkedet i Danmarks tredjestørste by er relativt lille, og der skal derfor ikke så mange store handler til at flytte prisudviklingen. Men det er værd at bemærke, at salget af lejlighedsprojekter i Odense i 2020 var tilbage på det fine 2017 og 2018-niveau efter et 2019, hvor der blev solgt meget få projekter,” fortæller Birgit Daetz.