FinansBureauet

Stædige æsler og Obamacare

Markedskommentar fra BRFkredit uge 40

Stædige æsler og Obamacare
Budgetforhandlinger mellem en flok stædige æsler
I denne uge måtte de amerikanske politikere ty til kortene og smide håndklædet i ringen, da de ikke formåede at blive enige om en ny budgetaftale for 2014 inden det nye finansår gik i gang 1. oktober. Med det resultat, at der blev sat gang i en nedlukning af den offentlige sektor, som skønnes til at omfatte 800.000 offentlige ansatte. Det er hovedsageligt sundhedsreformen, den såkaldte Obamacare, som har vagt mest splittelse mellem Repræsentanternes Hus og Senatet, og når man dag efter dag er stædige som æsler, så er det svært at gå på kompromis. Samtidig spøger et snart ramt gældsloft, og USA kan risikerer, at gå teknisk fallit, hvis ikke parterne når til enighed om forhandlingerne. Gældsloftet skal nemlig forhøjes inden 17. oktober, hvis der skal være penge nok i kassen til at betale regningerne. Den politiske uro har nu både fået det amerikanske finansministerium og IMF på banen med opråb til politikerne om de mange konsekvenser, der vil følge af en eventuel misligholdelse af gælden, altså at gældloftet ikke bliver forhøjet. Konsekvenserne vil nemlig ikke kun nøjes med at skade den amerikanske økonomi men kan ligeledes sprede sig til den globale økonomi, idet dollaren er et globalt betalingsmiddel lige som, at den amerikanske økonomi fylder i den samlede verdensøkonomi.
 
Så får den politiske uro lov til at fortsætte, kan den sætte en kæp i hjulet for det økonomiske opsving vi ellers er begyndt at føle. Den politiske uro har i ugens løb været at finde i markederne, hvor risikoappetitten har været faldende.
 
Et nyt under solen
På onsdagens rentemøde i ECB var der intet nyt under solen. Den ledende rente blev fastholdt på 0,5 pct. helt som ventet. På det efterfølgende pressemøde fortsatte Draghi i samme stil som det forrige pressemøde. Her blev der endnu engang gjort klart, at ECB forventer at holde den ledende rente på samme eller lavere niveau i en længere periode.  Denne forventning baseres på prognosen for inflationen og den fortsatte generelle svaghed i europæisk økonomi. Nye tal fra i dag viser da også, at industripriserne er uændret over den seneste måned.  Draghigjorde yderligere klart, at ECB stadig har midler der kan bruges, hvis de der bliver behov for det.
Draghi vil med denne klare udmelding sikre sig, at han sender utvetydige signaler til markedet, så renterne ikke risikerer at stige på en falsk baggrund. På trods af et positivt væksttal for 2. kvartal 2013, så må det siges, at vækstudsigterne fortsat er præget af risiko for nedadgående trend. Der er stadig mange usikkerheder i markederne, som eksempelvis kan påvirke den globale efterspørgsel, og geopolitiske spændinger kan påvirke priserne som følge af usikkerhed omkring energiforsyningen.
 
Skuffende ISM og politisk uro præger markederne
Ugen bød ikke på alle de nøgletal, som der ellers var lagt op til. Det ellers vigtige nøgletal, NonFarm Payroll er udsat, som følge af nedlukning af den offentlige sektor. Til gengæld fik vi tal fra de amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i fremstillingsindustrien, som viste en flot fremgang med en stigning til 56,2 mod 55,7 måneden før.  Ligeledes fik vi de amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i servicesektoren her var nyheden knap så positivt, idet indekset skuffede med et større fald end ventet til 54,4. positivt er det dog, at indekset stadig er over 50, hvilket indikerer, at der er stigende aktivitet.  Det større fald i ISM for servicesektoren bidrog til en trist stemning på markederne sammen med den politiske uro.
 
Af chefanalytiker Mikkel Høegh, BRFkredit
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce