Stadig massevis af sommerhuse at vælge imellem
Der er for alvor kommet gang i salget af sommerhuse, og priserne stiger efter flere års stagnering. Der er dog ingen grund til at stresse i købsprocessen. Ifølge en ny undersøgelse fra Spar Nord er udbuddet nemlig fortsat over 3,5 gange højere end i midt-nullerne.
Det går den rigtige vej for sommerhusmarkedet. Både priser og antallet af handler er på vej op efter flere år uden nævneværdig udvikling. Men mens handlen synes at boome, har køberne god tid og mulighed for at træffe den rigtige beslutning, da udbuddet fortsat er på et meget højt niveau. Det viser en ny undersøgelse, som Spar Nord har foretaget på baggrund af tal fra Finans Danmark.
I april 2018 var udbuddet på hele 11.553 sommerhuse. Til sammenligning var der blot 3.170 sommerhuse til salg i samme måned tilbage i 2004. Det svarer til en stigning i udbuddet på knap 265 procent - eller mere end 3,5 gange så mange.
- På trods af den seneste tids store fokus på det opblomstrende sommerhusmarked er der fortsat ingen grund til at forhaste sig unødigt i jagten på det rigtige sommerhus. Udbuddet er stadig højt, og det samme er liggetiderne. Langt de fleste steder er det stadig købers marked, forklarer cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm og fortsætter:
- Lige som det er tilfældet for markedet for helårshuse, vil der sandsynligvis også på sommerhusmarkedet være en tendens til, at salgsfremgangen vi være størst i de populære sommerhusområder, der ligger i tålelig køreafstand fra de større byer. Det understøttes af stigende beskæftigelse og indkomster i byområderne ligesom stigende friværdier på helårshuse i de områder støtter finansieringsmulighederne, fortæller Jens Nyholm.
Siden årtusindeskiftet er antallet af sommerhuse ifølge Danmarks Statistik steget fra 198.000 til 224.600 samlet set, og med en stigning på 25 procent er det dermed ikke nok til at forklare den voldsomme forskel i udbuddet, slår Jens Nyholm fast.
Politisk indgreb har sænket udbuddet en smule
Sommerhusmarkedet fik sidste år en saltvandsindsprøjtning fra politikkerne, da lånereglerne blev ændret, og det blev således muligt at belåne op til 75 procent af sommerhusets værdi med et realkreditlån mod de tidligere 60 procent. Det har været med til at sætte yderligere skub i udviklingen, men det er ikke nok til at ændre billedet af et stort udbud.
- Udbuddet er faldet med 759 sommerhuse svarende til 6,2 procent siden samme tidspunkt sidste år. Det ligner derfor, at indgrebet har haft en positiv indflydelse på valgmulighederne for potentielle sommerhuskøbere, men det ændrer ikke på, at udbuddet fortsat er højt, tilføjer Jens Nyholm.
De nyeste tal fra Finans Danmark viser desuden, at liggetiderne blot er forkortet med 6 dage sammenlignet med samme tidspunkt sidste år.