Spørg din udlejer om lov, før du fremlejer gennem Airbnb
Det er fristende at tjene en ekstra skilling på at leje din lejlighed ud, hvis du alligevel er væk på ferie eller weekendtur. Men fremleje kan have store konsekvenser, hvis det ikke følger lejelovens regler og er afstemt med din udlejer. Advodan guider dig her til reglerne omkring fremleje af lejebolig.
”I en nyere dom fra Boligretten på Frederiksberg er det slået fast, at private udlejere kan ophæve et lejemål, hvis lejer fx fremlejer sin lejlighed på Airbnb gentagende gange i korte perioder. Det får stor betydning for de mange tusinde danskere, der lige nu tjener penge på at fremleje deres bolig i perioder. Det er dog ikke umuligt at fremleje sin bolig, hvis man er opmærksom og har aftalerne på plads med sin udlejer”, siger advokat Mads Fossing fra Advodan Næstved.
Læs her, hvordan du skal forholde dig, hvis du er en af de mange, der gerne vil fremleje sin lejlighed.
Hvornår må du leje ud?
Ifølge Mads Fossing afhænger din mulighed for at fremleje din lejlighed i kortere perioder af din udlejer og din lejekontrakt.
”Lejeloven siger klart, at du som lejer ikke må bruge lejemålet til andre formål, end du har aftalt med udlejer - og heller ikke lade andre bruge din lejlighed uden udlejers samtykke. Også selvom det bare drejer sig om en enkelt weekend i ny og næ”.
Hvordan får du lov at leje ud?
Hvis du gerne vil sætte din lejlighed på Airbnb eller lignende portaler, er første skridt derfor at tjekke din lejekontrakt. Her vil det i de fleste tilfælde fremgå, hvad du må bruge din lejlighed til.
”I de fleste lejekontrakter står der, at lejemålet er helårsbeboelse for lejers husstand. Det betyder, at du kun må fremleje din bolig i overensstemmelse med lejelovens regler. Hvis du fremlejer i korte perioder flere gange i løbet af et år, kan det betragtes som om, du driver ”erhverv”, og det er som udgangspunkt ikke tilladt. Men jeg vil altid råde til, at du kontakter din udlejer og hører, om I kan finde ud af en aftale. Det kan være, du får lov, hvis det bare er engang imellem, eller hvis udlejer kan være med til at bestemme, hvem der bor i lejligheden”, siger Mads Fossing.
Har du allerede lejet ud?
Hvis din annonce allerede er online på udlejningssitet, eller du måske allerede har haft dine første gæster, skal du ikke gå i panik og være bange for at blive smidt ud i morgen.
”Den bedste løsning vil være at kontakte din udlejer hurtigst muligt og tale mulighederne igennem. Det kan også være, at udlejer når at kontakte dig først. Vil han eller hun ikke lade dig fremleje din bolig længere, skal du med det samme stoppe med udlejningen og slette alle annoncer fra udlejningsportalerne”, siger Mads Fossing.
Hvornår kan du blive smidt ud?
Hvis din udlejer beder dig om at stoppe med udlejningen, og du ikke følger den henvisning, har han eller hun ret til at ophæve dit lejemål med øjeblikkelig virkning.
”Hvis det når så langt, og du kan anerkende, at udlejningen har været i strid med lejekontrakten og lejeloven, har du ikke andet valg end at lede efter en ny bolig – medmindre du kan tage en dialog med din udlejer. Det nytter heller ikke noget at slette sine spor, for sandsynligvis har din udlejer skærmprint af dine annoncer og måske også vidneudsagn fra dine naboer”, siger Mads Fossing.