FinansBureauet

Spar penge med grønne energiløsninger - men hvilken?

Vi hører det tit. Grønne energiløsninger er vejen frem. Det er ingen hemmelighed, at grønne energiløsninger er en fordel for både miljø og økonomi. Der findes naturligvis flere forskellige grønne energiløsninger, som hver tjener deres behov. Nogle energiløsninger egner sig også bedre til en speciel type boliger og kan derfor være værd at tage med i overvejelserne.

En varmepumpe er muligvis den energiløsning, som egner sig bedst til de fleste typer af boliger. Uanset om du bor i lejlighed, helårsbolig eller sommerhus, kan en varmepumpe være en løsning, som du kan benytte dig af.

Såfremt varmepumpe er den rette løsning for dig, er der stadig flere ting at overveje. Der findes nemlig en række forskellige typer af varmepumper, som hver især opfylder deres behov. Vi giver dig her et overblik over de forskellige typer af varmepumper og hvordan de kan opfylde behovet for din bolig.

                      Der tages udgangspunkt i, at den nuværende opvarmningsform er oliefyr og at boligen er på 120 m2.

Energiløsning

Type af bolig

Årlig besparelse

Kan levere

Anskaffelsespris

Jordvarmeanlæg

- Helårsbolig

- Boligforening

- Kræver stort haveareal

10.800 kr.

- Varme

- Varmt brugsvand

+ 100.000

kr.

Luft til vand varmepumpe

- Helårsbolig

- Boligforening

10.100 kr.

- Varme

- Varmt brugsvand

60.000 - 120.000

kr

Luft til luft varmepumpe

- Helårsbolig

- Sommerhus

 Ikke defineret

- Varme

10.000 - 25.000

kr.

Jordvarmeanlæg

Et jordvarmeanlæg er den type af de forskellige varmepumper, som er dyrest i anskaffelsespris. Til gengæld er et jordvarmeanlæg også den type af varmepumpe, som er billigst i drift. Specielt denne type af varmepumpe skal ses som værende en langsigtet løsning, som på længere sigt kan spare dig for mange penge på din varmeregning.

Hvis du ønsker at anskaffe dig et jordvarmeanlæg, er der flere faktorer, som kan være med til at afgøre, om du har mulighed for dette. Først og fremmest er det vigtigt, at du har et stort haveareal. Jordvarmeanlægget graves ned i jorden, hvilket er grunden til, at du skal have et stort haveareal til rådighed. En god tommelfingerregel er, at du har brug for dobbelt så stort haveareal, som det antal m2, som skal opvarmes.

Derudover skal du også ofte have tilladelse af kommunen, inden du starter processen med anskaffelse og installation af jordvarmeanlægget. Har kommunen planer om fjernvarme i den nærmeste fremtid, er det ikke sikkert, at de tillader, at du installerer et jordvarmeanlæg til din bolig. Hvis der er udlagt fjernvarme i dit nærområde, kan det ske, at du vil have tilslutningspligt og at du skal gøre brug af dette.

Læs mere om fjernvarme længere nede på siden.

Luft til vand varmepumpe

En luft til vand varmepumpe opfylder samme behov, som et jordvarmeanlæg gør. Forskellen på disse to opvarmningsformer er hovedsageligt prisen. Prisen på en luft til vand varmepumpe kan variere helt fra 60.000 - 120.000 kr. alt efter kvaliteten på varmepumpen.

Den årlige besparelse på varmepumpen vil være en smule lavere end ved et jordvarmeanlæg, men da anskaffelsesprisen også vil være lavere, kan en luft til vand varmepumpe være værd at overveje.

Luft til luft varmepumpe

En luft til luft varmepumpe er den billigste af de tre typer af varmepumper. Prisen vil her ofte ligge mellem 10.000 - 25.000 kr. og vil også variere alt efter varmepumpens kvalitet. En luft til luft varmepumpe kan dog ikke opfylde samme behov, som en luft til vand varmepumpe og et jordvarmeanlæg kan. Et luft til luft varmepumpe kan nemlig kun give varme til din bolig og du har dermed ikke mulighed for at få varmt brugsvand fra en luft til luft varmepumpe.

Hvilken varmepumpe er den bedste?

Det kan være svært at svare på hvilken varmepumpe, som er den bedste. Dette kommer naturligvis helt an på dit behov og dit økonomiske rådighedsbeløb. Har du behov for både varme og varmt brugsvand, vil en luft til luft varmepumpe naturligvis ikke være den ideelle løsning.

Andre opvarmningsformer

Der findes naturligvis også andre opvarmningsformer end varmepumper. Nogle er mere miljøvenlige end andre og her er der også flere overvejelser, som man bør tage, før man tager en beslutning.

Fjernvarme

Fjernvarme er i dag den mest udbredte opvarmningsform i Danmark. Ifølge Danmarks Statistik står fjernvarme for helt op mod 52,2% af opvarmningen i de danske hjem. Som tidligere nævnt er der i nogle kommuner tilslutningspligt, hvis der er udlagt fjernvarme i området. Fjernvarme fungerer på den måde, at det er spildvarme, som bruges til opvarmning og sker ved at man tilslutter sig til fjernvarmenetværket.

Oliefyr

Et oliefyr er en gammel, traditionel måde at opvarme sin bolig på. Oliefyret er ikke miljøvenligt og fra 1. juli 2016 er det ikke længere tilladt at få installeret oliefyr i sin bolig, hvis man har mulighed for fjernvarme eller naturgasfyr. Siden 2012 er andelen af boliger med oliefyr også faldet drastisk og ifølge Danmarks Statistik er andelen faldet med hele 18%.

Træpillefyr

Et træpillefyr kan fungere som et godt alternativ til det traditionelle olie- eller gasfyr. Træpillefyret er både billigere i drift og samtidig mere miljøvenligt. Måler man anskaffelsesprisen på et træpillefyr op mod den årlige besparelse, vil denne være tjent hjem hurtigt. Anskaffelsesprisen på et klassisk træpillefyr vil ofte ligge mellem 25.000 - 35.000 kr.

Rasmus Hultquist Nielsen

Greenmatch.dk

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce