FinansBureauet

Sommerhuskøb: Ingen grund til stress

Selvom antallet af sommerhushandler er stigende, er der ingen grund til at stresse i købsprocessen. En ny analyse fra Spar Nord viser nemlig, at antallet af sommerhuse, der er til salg, er næsten fire gange så højt som i midt-nullerne.

Der er godt gang i sommerhusmarkedet med en positiv prisudvikling og et stigende antal handler. Men trods det, er der fortsat ingen grund til at forhaste sig unødigt i jagten på det rigtige sommerhus. Det viser en ny undersøgelse, som Spar Nord netop har foretaget på baggrund af aktuelle tal fra Finans Danmark.

I maj 2019 var der nemlig 11.177 sommerhuse til salg, hvilket er mere end tre gange så mange som i 2004, hvor antallet lå på 3.658 i samme måned. Så selvom udbudskurven er knækket en anelse i 2017, hvor det blev muligt at belåne op til 75 procent af sommerhusets værdi med et realkreditlån mod de tidligere 60 procent, er der stadig massevis af sommerhuse at vælge mellem sammenlignet med for 15 år siden, lyder vurderingen fra cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm:

- Siden maj 2017, hvor lovforslaget blev vedtaget, er udbuddet af sommerhuse faldet med 8,5 procent. Det er selvfølgelig en del, men det ændrer dog ikke på, at der fortsat er markant flere sommerhuse til salg sammenlignet med midt-nullerne, og faktisk er udbuddet mere end tre gange så højt, forklarer han og fortsætter:

- Og selvom en lille del af forklaringen ligger i, at der dengang var færre sommerhuse samlet set, så er det langt fra hele forklaringen. Ifølge tal fra Danmarks Statistik er antallet af sommerhuse i Danmark nemlig kun steget fra 202.808 i 2004 til 226.740 i 2019, hvilket svarer til en stigning på knap 12 procent. Heraf er to ud af tre bygget i perioden 2004 til 2011, mens resten af spredt ud over de seneste otte år og med en pæn acceleration de sidste par år.

Også liggetiderne på sommerhusene er fortsat på et højt niveau. Ifølge tal fra Finans Danmark var et sommerhus i maj 2019 i gennemsnit til salg i 301 dage, hvilket er godt 195 procent mere sammenlignet med samme måned i 2004, hvor liggetiden lå på 102 dage:

- Danskerne er generelt blevet mere forsigtige og bedre til at passe på deres penge, hvilket blandt andet skyldes finanskrisen, som dengang ramte mange familier hårdt, og som mange derfor også fortsat husker i dag. Der skal derfor også meget mere til, inden vi investerer i et luksusgode, som eksempelvis et sommerhus er, og det kommer til udtryk i både udbuddet af sommerhuse og liggetiderne, forklarer Jens Nyholm og fortsætter:

- Samtidig kan ændrede ferievaner hos danskerne, hvor både ski- og sommerferie bliver prioriteret højt, samt en anden prioritering i bopæl også have stor betydning. Den generelle tendens er nemlig, at flere danskere ønsker at bosætte sig i eller omkring de dyrere storbyområder, og her er det to store poster på budgettet, hvis man både skal have bolig i byen og sommerhus – medmindre man har afdragsfrihed og lejer sommerhuset ud en stor del af året. Men også her er der store udgifter til ejendomsskatter, forsikring, renovering og andet.

Han tilføjer afslutningsvis, at der med de nye boligskatteregler, som træder i kraft i 2021, desuden bliver tilført noget usikkerhed til boligmarkedet, og det bliver derfor interessant at følge sommerhuspriser såvel som udbud og liggetider over de kommende år:

- Der kan ske meget på boligmarkedet over de næste par år. Meget tyder dog på, at der med de fortsat lave finansieringsrenter, den høje beskæftigelse og stigende lønninger kombineret med stigende friværdier i helårsboligerne fortsat vil komme flere potentielle sommerhuskøbere til markedet i de kommende år. Og hvem ved – måske kan en stadig stigende klimabevidsthed blandt danskerne medføre et skift væk fra flyrejser til sydens sol og i stedet motivere flere til at købe et sommerhus, som er noget mindre klimabelastende, slutter Jens Nyholm.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce