FinansBureauet

Sommerhuse sælges hurtigere end under corona: Her skal køberne skynde sig mest

Tal fra Boligsiden viser, at det i gennemsnit tog 141 dage at sælge et sommerhus i februar i år. Det er cirka halvanden måned mindre, end det tog i samme måned i rekordåret 2021 under corona.

Det er efterhånden et velkendt faktum, at der under coronaårene var massiv efterspørgsel på sommerhuse rundt om i det danske land.

Blandt andet udmærkede året 2021 sig i den forstand, at der blev solgt intet mindre end 13.822 sommerhuse, hvilket er et markant højere antal sammenlignet med tidligere år.

Men selv om sommerhussalget var ekstraordinær højt under corona, og bolighandlen generelt set har taget et kraftigt dyk siden da, overgår 2023 dog pandemiårene på ét centralt nøgletal. Nemlig salgstiderne.

Ifølge Boligsidens seneste tal for februar måned, viser det sig, at sommerhussælgerne i gennemsnit brugte 141 dage på at få en underskrift på købsaftalen, hvilket svarer til lidt over 4,5 måned.

Og det er 43 dage mindre, end det i gennemsnit tog at sælge et sommerhus i samme måned i rekordåret 2021 – svarende til cirka halvanden måned til forskel.

”Det er bemærkelsesværdigt, at den gennemsnitlige salgstid for sommerhuse fortsat er på et så lavt niveau nu, hvor der har været uro i samfundsøkonomien, og bolighandlen generelt set er dalet markant siden handelsboomet under corona,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og fortsætter:

”Men sommerhusmarkedet har overordnet set klaret sig bedre igennem den seneste tids modgang på boligmarkedet sammenlignet med markedet for helårsboliger. En del af forklaringen er, at der fortsat er ganske få sommerhuse til salg sammenlignet med tidligere, som alt andet lige bidrager til færre udsving i markedet. En anden er, at den popularitet, som sommerhusene har fået i løbet af de seneste år, synes at holde ved blandt danskerne.”  

Coronasalget holder fortsat salgstiderne nede

Birgit Daetz påpeger desuden, at det er vigtigt at huske på den samlede pulje af boliger til salg, når det kommer til salgstider, hvilket er især er centralt, når det kommer til at sammenligne med coronaårene:

”En væsentlig del af forklaringen på de aktuelt lave salgstider er også, at det ikke var usædvanligt, at det i gennemsnit tog 200 til 300 dage at sælge et sommerhus før corona. Dengang var der så at sige en stor pulje af sommerhuse til salg, som også havde været til salg længe, og som dermed bidrog til at bringe den gennemsnitlige salgstid op. Men under corona blev flere af disse sommerhuse solgt, og der blev mere eller mindre ryddet ud på ejendomsmæglernes hylder,” siger hun og fortsætter:

”Så de 141 dage i februar i år, er også udtryk for, at de sommerhuse, der bliver solgt nu, ganske enkelt ikke har kunnet nå at være til salg i særlig lang tid. Samtidig sælges der fortsat sommerhuse på et rimeligt niveau, hvilket betyder, at udskiftningen af sommerhuse på markedet holdes i gang, som ligeså bidrager til at holde salgstiderne nede.”

LÆS OGSÅ: Der blev solgt flere sommerhuse i februar end i årene før corona

Her ryger sommerhusene hurtigst

Er du på udkig efter et sommerhus, er der stor forskel på, hvor meget betænkningstid, du som køber i udgangspunktet kan forvente, alt efter hvor i landet du kigger.

For ser vi på, hvordan de gennemsnitlige salgstider forholder sig på kommuneniveau, er der knap 5,5 måneder til forskel på den sommerhuskommune, hvor salgstiden er kortest og den, hvor salgstiden er længst.

”Det gælder for nogle af de populære sommerhuskommuner, at køberne skal slå hurtigere til, hvis de skal sikre, at drømmesommerhuset bliver deres. Men når det er sagt, har køberne bedre mulighed for at tænke sig godt om nu, sammenlignet med da salgstiderne var på sit laveste,” siger Birgit Daetz og fortsætter:

”Februar er traditionelt set ikke en måned, hvor der handles mange sommerhuse, men salget plejer at stige, jo længere vi kommer ind i forår- og sommermånederne. Og sker det igen, kan salgstiderne atter blive kortere nogle steder. Så har man en drøm om snart at blive sommerhusejer, kan det derfor være en god idé at udforske markedet nu, hvor der er tid til at se sig omkring og tænke sig godt om.”

Så lange var salgstiderne i februar i sommerhuskommunerne:

Kommune

Salgstid feb. 2023 (antal dage)

Odsherred

101

Kalundborg

112

Hedensted

128

Frederikssund

134

Aalborg

135

Gribskov

143

Syddjurs

146

Ringkøbing-Skjern

157

Vesthimmerlands

161

Guldborgsund

166

Hjørring

179

Lolland

179

Varde

179

Jammerbugt

209

Sønderborg

260

Hele landet

141

Tabellen viser, hvor lang tid det i gennemsnit tog at sælge et sommerhus i februar 2023 i de kommuner, hvor der er blevet solgt flest sommerhuse i perioden. Tabellen indeholder kun de kommuner, hvor der har været tilstrækkeligt med salgsdata i perioden. Kilde: Boligsiden

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce