FinansBureauet

Sommer i Europa: Rejser til disse destinationer bliver billigere i år

Den seneste måneds ændrede rejsevejledninger fra Udenrigsministeriet betyder, at rejser til en række af danskernes mest foretrukne feriemål ikke længere frarådes. Og vælger du at rejse uden for landets grænser, kan du glæde dig over, at en række af de nu åbne destinationer er blevet billigere at feriere i sammenlignet med sidste år. Det viser ny valuta- og prisanalyse fra Spar Nord.

Mange danskere havde for blot få måneder siden formentlig regnet med, at det danske sommerland var den eneste reelle feriedestination denne sommer. Men med Udenrigsministeriets ændrede rejsevejledninger for først Tyskland, Norge og Island – og siden andre populære europæiske rejsemål som Kroatien, Spanien, Italien, Frankrig og Grækenland – er det nu igen muligt at rejse til udlandet, uden at gå imod de officielle anbefalinger.

Og overvejer du at udnytte de nye rejsevejledninger til at booke en rejse til udlandet, er det værd at overveje, om turen måske skal gå til Norge eller Island. De to destinationerne har nemlig det til fælles, at de topper listen over lande, hvor det i år er blevet mærkbart billigere at holde ferie sammenlignet med sidste år. Ifølge en ny undersøgelse fra Spar Nord er Norge og Island blevet henholdsvis 10 og 6,4 procent billigere at opholde sig i sammenlignet med sidste år.

- Udover at Island og Norge er to af de lande, hvor rejsevejledningerne blev lempet først, er det også de to lande inden for Udenrigsministeriets gule zoner, hvor der er størst forskel på, hvad feriebudgettet rækker til sammenlignet med sidste år. Begge lande er dog fortsat dyrere at rejse i sammenlignet med andre destinationer, men har man et ønske om at rejse i et af de to lande, er i år et oplagt tidspunkt set fra et økonomisk perspektiv, siger Jens Nyholm, som er cheføkonom i Spar Nord.

Forklaringen på prisudviklingen i de to lande skyldes primært forskydninger i valutaen, og den norske krone er for eksempel svækket med 11,3 procent i forhold til den danske. Også den islandske valuta, kroná, er svækket med godt 9 procent.

- I Norge skyldes den svækkede valuta i høj grad oliepriserne, som på grund af coronakrisen har oplevet et dramatisk fald. Her er den danske krone ikke lige så sårbar, fordi vi herhjemme kører fastkurspolitik over for euroen. I Island skyldes svækkelsen formentlig, dels at coronakrisen vil stoppe en væsentlig valutaindstrømning fra turister, og dels at kreditvurderingsinstituttet Standard and Poors i april nedjusterede kreditvurderingen af tre islandske banker, forklarer Jens Nyholm.

Populær adriaterhavsdestination er blevet billigere
Hvis målet i stedet er en ferie til sydens sol, kan man i år med fordel kigge mod et land som Kroatien, der traditionelt er en populær destination for mange danskere. Her er værdien af den danske krone styrket med 2,4 procent over for den kroatiske kuna, hvilket medregnet inflation betyder, at det i år er knap 2 procent billigere at opholde sig i landet sammenlignet med sidste år.

Derudover er det også blevet en smule billigere at rejse i lande som Tjekkiet, Grækenland, Spanien og Italien, mens det er blevet en smule dyrere i lande som Frankrig og Østrig.

- Der ikke de store forskydninger med betydning for rejsebudgettet på de europæiske soldestinationer sammenlignet med sidste år. Typisk ser vi de største forskelle fra år til år blandt de mere eksotiske feriemål, som der i år frarådes rejser til. Eksempelvis ville det i år have været 11,6 procent billigere at holde ferie i Mexico, men 7,9 procent dyrere i Tunesien i forhold til sidste år, siger Jens Nyholm.

Schweiz topper listen over europæiske rejsemål, hvor det er blevet dyrere at rejse til sammenlignet med sidste år. Her er priserne på for eksempel hotelværelse og mad steget med 2,8 procent.

Overblik over prisudvikling:

Del artikl

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce