Søvnmangel går ud over din karriere
Søvn er vigtig del af hverdagen, som dog ofte ikke får den prioritet, som den bør have. Søvnmangel kan nemlig både føre til alvorlige sygdomme og en dårligere effektivitet - og det kan gå ud over jobpræstationen.
Danskerne lider af søvnproblemer
De fleste har hørt eksperternes formaninger omkring de 7-9 timers anbefalet søvn hver nat, men mange danskere er langt fra det tal. Amcentret.dk forklarer, at omkring 40 procent af danskerne lider af søvnproblemer, og endnu flere føler, at træthed er et problem i hverdagen. Amcentret.dk fortæller endvidere, at søvnproblemerne i dagligdagen betyder, at danskerne dermed bliver mindre produktive, og at søvnmanglen kan føre til øget stress.
Hjernen spiser sig selv, hvis du ikke sover nok
Dårlig søvn har også den langtidskonsekvens, at man får en øget risiko for at udvikle alvorlige sygdomme som demens, hjertekarsygdomme, blodpropper og slagtilfælde. Det sker, fordi det er under søvnen, at kroppen fornyer celler, foretager reparationer af skader og renser hjernen, og hvis kroppen ikke får mulighed for det, så bliver den svækket.
Illustreret Videnskab forklarer desuden, at hvis man ikke får sovet ordentligt, så begynder celler at spise forbindelserne i hjernen. Immunceller har den funktion, at de fjerner affaldsstoffer i hjernen under søvnen, men ved kronisk søvnmangel går der kludder i dette oprydningsarbejde, som gør, at cellerne påtager sig forkerte arbejdsopgaver. Og forskerne har fundet ud af, at dette har en klar sammenhæng med udvikling af demenssygdomme som Alzheimers.
Søvn og arbejde hænger sammen
Amcentret.dk forklarer, at arbejde og søvn påvirker hinanden gensidigt. Manglende søvn gør, at krop og hjerne ikke bliver tilstrækkeligt genopladet, og derfor kan man blive både dårligere til at huske, koncentrere sig og være effektiv, og det har en direkte påvirkning på ens arbejdspræstationer. Man bliver nemlig mindre skarp og dermed dårligere i stand til at udføre sine arbejdsopgaver.
Studier viser endda, at den nedsatte produktivitet på grund af træthed næsten er lig med knap 8 årlige arbejdsdage, som man ”spilder”.
Stress på jobbet kan give søvnløse nætter
Eftersom arbejde og søvn har en gensidig påvirkning, så kan stress på arbejdspladsen også føre til dårlig søvn, da søvnen er meget letpåvirkelig over for selv små påvirkninger. Eksperterne forklarer, at specielt hvis man har et job, der er meget psykisk belastende eller et job med et stort ansvar, så kan man lettere opleve søvnproblemer på grund af ens arbejde, da stresshormonerne i kroppen øges.
Man skal også være særligt opmærksom på søvnen, hvis man har natarbejde eller skifteholdsarbejde. Har man natarbejde, så skal kroppen omstilles, for det er mest naturligt for den at være vågen, når det er lyst, og sove når det er mørkt. Skifteholdsarbejde har samme problem, samt at de skiftende arbejdstider kan være forvirrende for kroppen, som i sin natur er et vanedyr.
Sådan forbedrer du din søvn
Forbrugersiden Forbrugsguiden.dk har lavet en stor guide til søvn med fokus på valg af seng og madras. Seng og madras er essentielle, når det kommer til søvn, for det er her, at man tilbringer en tredjedel af sit liv.
Gå altid efter en madras med komfortzoner og pocketfjedre, der støtter kroppen under søvnen, hvilket vil give færre opvågninger. Derudover er det også vigtigt at holde soveværelset mørkt og støjfrit med en lidt kølig temperatur (18-21 grader), hvilket giver krop og hjerne de bedste betingelser for at få en god nattesøvn.
Lys og varme får kroppen til at tro, at det stadig er dag – og derfor skal man også huske at lægge computer eller tablet væk en time inden sengetid. Det blå lys fra skærmen er nemlig søvn-undertrykkende – selv om det kan give gode point hos chefen at arbejde sent.