Småt er godt
Jo mindre grund, jo højere kvadratmeterpris på villaen. Det viser resultatet af en undersøgelse af RealMæglerne og BoligOne om sammenhængen mellem villaers grundstørrelse og pris.
Småt er godt når det gælder størrelsen af haven. Villaer som ligger på små grunde handles således til væsentlig højere kvadratmeterpriser end villaer beliggende på store grunde. Det viser en undersøgelse, som de landsdækkende ejendomsmæglerkæder RealMæglerne og BoligOne har lavet på baggrund af data fra boligsiden.dk for årets første 3 kvartaler Og tendensen er landsdækkende, om end mindre udtalt i hovedstadsregionen.
Ligger villaen på en grund som er mindre end 500 kvadratmeter handles den til en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 16.560 kr. Det er 18 procent mere end hvis villaen ligger på en grund på mellem 751 og 1.000 kvadratmeter. Og hele 102 procent mere end hvis grundstørrelsen ligger mellem 5.001 og 10.000 kvadratmeter.
Årsagen til at småt er godt, når det gælder størrelsen på villagrunde, skal blandt andet findes i vores familiemønstre. Små haver kræver mindre pleje, og i en travl familiehverdag prioriteres samvær med familien højere end havearbejde. Skatten er også mindre, og det øger familiernes økonomiske frihedsgrad. Og endelig bliver familierne i sig selv mindre, og det påvirker også boligvalget til fordel for de mindre boliger på mindre grunde. ”Vi bor mere alene i dag, end vi har gjort historisk set. Antallet af personer daler pr. husstand, og derfor indretter markedet sig efter, hvordan vi vælger at bo, og tendensen med færre personer pr. ejerboligenhed har varet ved i snart 50 år, og den tendens fortsætter”, fortæller CEO Preben Angelo fra RealMæglerne Holding A/S.
Kun når grundstørrelsen runder de 10.000 kvadratmeter, begynder villaernes kvadratmeterpriser at stige lidt igen. Her finder man liebhaversegmenter som eksempelvis hesteejendomme og grunde med skov og jagt. ”De store ejendomme med store jorder har et betydeligt publikum. Natur, friluftsliv og aktiv fritid trækker i en stor del af befolkningen, og tendensen om at komme tilbage til rødderne i frisk luft, store vidder og grønne omgivelser har måske aldrig været større, end den er i disse år”, forklarer Preben Angelo.