FinansBureauet

”Skræmmekampagne” skal hjælpe nye studerende på boligmarkedet

”Skræmmekampagne” skal hjælpe nye studerende på boligmarkedet

I morgen får tusindvis af studerende besked på hvilken uddannelse de er kommet ind på. Dermed starter ikke bare drømmeuddannelsen for mange, men også jagten på en ny bolig i en af landets store studiebyer. Rigtig mange studerende vælger en lejebolig, da det kan være den nemmeste, billigste og mest overskuelige løsning. Men inden de kommende lejere skriver under på den stiplede linje, er der en række ting, der altid skal være på plads og faldgruber, man skal undgå. Lejebolig.dk har derfor lanceret en kampagne, der skal minde de kommende studerende om at huske at bruge deres sunde fornuft, når de bevæger sig ud på et presset boligmarked



30. juli modtager alle der har søgt ind på en videregående uddannelse svar, og det resulterer hvert eneste år i en massiv efterspørgsel på boliger i de større byer. Og frygten for at stå uden tag over hovedet, kan resultere i lidt for forhastede beslutninger.

 

”Den voldsomme efterspørgsel på boliger i august måned resulterer desværre nogen gange i, at nye lejere forhaster sig og skriver under på lejekontrakter, inden de har sat sig ordentlig ind i hvad de indeholder,” fortæller Michael Eggert, som er direktør for lejebolig.dk.

 

Derfor har lejebolig.dk i år lanceret en kampagne, der med en række konkrete råd opfordrer kommende lejere til at bruge deres sunde fornuft og være opmærksomme på mistænkelige forhold. Det kan eksempelvis være udlejere, der kræver at få overført penge, inden man har set lejemålet, krav om kontant betaling, manglende eller mangelfulde lejekontrakter osv.. Kampagnen består dels af en film samt en hjemmeside med anbefalinger og en række gode råd www.lejebolig.dk/sundfornuft.

 

Falske lejemål

Den øgede efterspørgsel skaber desværre også bedre arbejdsbetingelser for deciderede svindlere. De forsøger at lukrere på den massive efterspørgsel ved at oprette falske lejemål med henblik på at franarre depositum fra boligsøgende. Lejebolig.dk har derfor opsat en række valideringskriterier, som skal sikre, at ingen falske annoncer kommer igennem nåleøjet, så boligsøgende trygt kan finde deres nye studiebolig på hjemmesiden.

 

”Selvom vi gør alt hvad vi kan for at validere vores annoncer, så opfordrer vi samtidig boligsøgende til selv at have antennerne ude, således at de også selv kan opfange eventuelle mistænkelige annoncer eller henvendelser, hvad enten de søger via os eller andre kanaler. Og vi håber, at vi med vores nye kampagne kan ruste de kommende lejere til at være ekstra opmærksomme og bruge deres sunde fornuft, når de skal ud finde deres nye bolig,” fortæller Michael Eggert.

 

 

Fakta:

  • Der har været indrykket knap 50.000 udlejningsannoncer over de sidste 12 måneder på lejebolig,dk
  • I 2013 blokerede lejebolig.dk 136 falske annoncer
  • Indtil nu har lejebolig.dk blokeret 126 falske annoncer i 2014
  • I august stiger søgningen efter boliger på lejebolig.dk med 45 pct.

 

Hvad gør falske udlejere typisk, når de forsøger at få boligsøgendes opmærksomhed?



  • Forsøger at presse den boligsøgende til at overføre depositum mod at få tilsendt en nøgle - uden at have set lejemålet
  • Sætter huslejen lavere end for et givent områdes niveau.
  • Beder de boligsøgende om at kontakte dem direkte via deres personlige mail i stedet for gennem lejebolig.dk
  • Kopierer annoncetekster fra salgsannoncer eller lignende så teksten er dansk og korrekt.

 

Hvad gør lejebolig.dk for at fange falske udlejere?



Lejebolig.dk analyserer automatisk alle annoncer for specifikke ord, lav husleje ift. området, og en række andre kriterier, som kan indikere, at der kan være noget galt med annoncen. Derudover gennemgås alle annoncer manuelt af en medarbejder, inden de lægges online.

 

9 gode råd til lejere

 

Undersøg, hvem der ejer boligen, du vil leje


Hvis der er tale om privat udlejning, så kræv at se dokumentation for ejerskabet. Alternativt kan du se, hvem der ejer den bolig, du er ved at leje på tinglysningskontoret i din kommune. Alternativt kan du tjekke hvem, der ejer boligen på hjemmesiden ww.ois.dk. Læg eventuelt mærke til, om der står andre navne på døren. Tjek også om navnet i opgangen, er det samme som navnet på døren.

 

Se altid boligen, før du accepterer en lejekontrakt eller overfører penge


Sørg altid for at få fremvist boligen, du skal leje, inden du underskriver en lejekontrakt eller overfører penge for depositum. Er det ikke muligt, bør du overveje en ekstra gang, om der er tale om et reelt lejemål og om der i øvrigt er forhold, du skal være betænkelig ved.

 

Betal aldrig kontant


Betal aldrig kontante beløb i forbindelse med fremvisning af et lejemål eller i forbindelse med indgåelse af en lejeaftale. Sørg i stedet for at pengene bliver indbetalt på en dansk bankkonto, så du altid kan bevise, at du har betalt eksempelvis depositum og forudbetalt husleje. Lad være med at indbetale noget, før du er sikker på, hvem udlejer er, og at forholdene omkring lejemålet er i orden.

 

Tjek huslejen


Vær opmærksom på, at der er regler for, hvor stor din husleje må være. Du kan altid rådføre dig om lejens størrelse hos huslejenævnet i den kommune du bor, ligesom de vil kunne rådgive dig omkring en eventuel huslejesag. Brug samtidig også din sunde fornuft og tænk dig om, hvis lejen virker for lav til at være sand.

 

Få alt på skrift


’Sørg altid for at få alle aftaler på skrift. Mundtlige aftaler kan være svære at dokumentere ved eventuel uenighed med udlejer.

 

Dokumentér lejlighedens stand


Sørg altid for ved indflytning at dokumentere lejlighedens stand ved fotografering af lejemålet. Skulle der være fejl og mangler, skal du give udlejer skriftlig besked senest 14 dage efter, at du har overtaget lejemålet. Det kan være, at du må leve med fejlene, men få udlejer gjort opmærksom på det fra start, så du slipper for at skulle dække eventuelle udgifter til udbedring af disse ved din egen fraflytning.

 

Vær opmærksom ved fremleje


Lejer af almindelige lejemål til beboelse er beskyttet under lejeloven uanset, hvilke aftaler, der måtte være indgået skriftligt eller mundtligt mellem lejer og udlejer. Men hvis du er ved at fremleje en lejebolig eller andelsbolig, så spørg efter skriftlig tilladelse fra andelsboligforeningen eller den, der ejer ejendommen. Vær i øvrigt opmærksom på, at såfremt udlejer selv er lejer, bliver du fremlejetager, og så har du ikke samme beskyttelse under lejeloven som en almindelig lejer har.

 

Sund fornuft


Brug altid din sunde fornuft og lad dig aldrig presse ind i et lejeforhold. Forsøger udlejer at presse dig til en hurtig beslutning, eller lyder lejevilkårene for gode til at være sande, så er der formentlig noget galt. Vær ligeledes ekstra opmærksom, hvis udlejer ikke taler dansk eller befinder sig i udlandet, da der kan være tale om en svindler, der forsøger at franarre sig penge for depositum eller lignende

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce