FinansBureauet

Skattestoppet koster rige boligejere dyrt

Det Radikale Venstres forslag om at ophæve skattestoppet til fordel for at lempe topskatten, er med det samme blevet skudt ned af regeringspartierne. Men beregninger fra FinansBureauet viser, at mange af regeringspartiernes kernevælgere vil blive de helt store vindere, hvis man ophævede skattestoppet og brugte provenuet på at reducere topskatten.

Skattestoppet koster rige boligejere dyrt

Det Radikale Venstre er på erkendt selvmordsmission med deres forslag om at ophæve skattestoppet mod til gengæld blandt andet at hæve topskattegrænsen. Samlet set vil en familie med to topskatteydere tjene omkring 8500 kr. på de Radikales forslag. Det vil i mange familiers tilfælde være mere end rigeligt til at kompensere for den stigning i ejendomsværdiskatten, som ophævelsen af skattestoppet vil medføre. Kun hvis forskellen mellem den offentlige vurdering af huset og det nuværende grundlag for ejendomsværdiskat er højere end 850.000 kr. (og den offentlige vurdering ikke overstiger 3.040.000 kr.), vil familien blive ringere stillet som følge af det Radikale Venstres forslag.

Blandt velbeslåede boligejere bliver der værnet om skattestoppet i samme grad som svenskerne værner om deres hjemmebrænderier. Men vores beregninger viser, at ikke mindst de vellønnede boligejere vil vinde ved, at man fjerner skattestoppet og bruger provenuet til at nedbringe topskatten.

Skattebesparelsen ved sænkelsen af topskatten vil mere end rigeligt kompensere for den øgede ejendomsværdiskat. Og gevinsten vil blive størst hvis provenuet bliver brugt til at sænke topskatteprocenten i stedet for at hæve topskattegrænsen.

En ophævelse af skattestoppet vil faktisk kunne give tilstrækkeligt provenu til helt at afskaffe topskatten, hvis der var politisk vilje hertil. I 2010 udgør skatteprovenuet fra topskatten 14 mia. kr., og ifølge Skatteministeriet vil en fjernelse af topskatten inklusive tilbageløb koste 11,7 mia. kr. Og hvis man medregner de dynamiske effekter fra et øget arbejdsudbud, vil omkostningen ved at fjerne topskatten begrænse sig til 6,7 mia. kr. Og da Finansministeriet har regnet sig frem til, at en ophævelse af skattestoppet vil indbringe et merprovenu på 8,1 mia. kr., vil det altså mere end rigeligt kunne finansiere en fjernelse af topskatten.

Et konkret eksempel viser hvor stor besparelsen vil være: Et ægtepar med en månedsindkomst på hver 50.000 kr. bosiddende i Hørsholm kommune vil spare knap 49.000 kr. på at topskatten bliver fjernet. Som følge af fjernelsen af skattestoppet vil grundlaget for opkrævningen af ejendomsværdiskatten stige fra 2,7 til 3,7 millioner kroner. Det vil medføre en øget beskatning på godt 23.000 kr. Familiens samlede fortjeneste som følge af skatteomlægningen vil derfor være omkring 26.000 kr. (eksemplet er beregnet med udgangspunkt i en konkret ejendom til salg i Hørsholm kommune til en udbudt pris på 7,5 mio. kr.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce