FinansBureauet

Singler fylder mindre på boligmarkedet – især i København

Selvom antallet af danskere, der bor alene, bliver ved med at stige, er andelen af husstande med én beboer faldet gennem en årrække. Den udvikling er særligt udpræget i København, hvor andelen er faldet med godt 10 procentpoint siden 2006. Her er stigende boligpriser en stor del af forklaringen, vurderer Spar Nord, der står bag analysen.

Flere danskere end nogensinde bor alene, og til og med 2009 blev de enliges plads på boligmarkedet større og større år for år. Her toppede andelen af husstande med én beboer på 38,77 procent – mere end fire procentpoint mere end i starten af 90’erne.

Siden er udviklingen dog stagnereret, viser aktuelle tal fra Danmarks Statistik, som Spar Nord har analyseret. Antallet, der bor alene, er godt nok steget med 4 procent, men kigger man på det samlede boligmarked er væksten i andelen af husstande med én beboer faktisk stagneret og endda faldet en smule til cirka 38,10 procent.

En del af forklaringen på den udvikling skal findes i landets to største byer. Særligt i København fylder de enlige beboere mindre og mindre på boligmarkedet, og siden 2009 er andelen reduceret med hele 8 procentpoint fra cirka 52 procent til 44 procent.

- Det er en yderst markant tilbagegang. København har traditionelt set være en by, hvor rigtig mange boede alene. I 90’ere var andelen over 55 procent og dermed langt over landsgennemsnittet, men nu nærmer byen sig niveauet for landets øvrige største byer, fortæller cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm.

I Aarhus er andelen af husstande med én beboer faldet med over 2,5 procentpoint siden 2009, mens andelen i Aalborg og Odense har ændret sig mindre mærkbart med et fald på henholdsvis 0,6 procentpoint og 1,2 procentpoint.

Fakta: Andel af husstande med én beboer i landets største byer:

 

2009

2018

København

51,66 (kr.)

43,7 (%)

Odense

42,62

41,44

Aarhus

41,93

39,26

Aalborg

42,17

41,56

Dyre boligpriser presser de enlige
Efter finanskrisen, der bød på et par år med store fald i Københavns boligpriser, har udviklingen for alvor taget fart. Siden 2009 er priserne på ejerlejligheder således tæt på fordoblet med en stigning på hele 94 procent, og ifølge Jens Nyholm presser det de enlige til at finde på andre boligløsninger:

- Der er ingen tvivl om, at de seneste mange års kraftigt stigende boligpriser spiller en stor rolle i den faldende andel af beboere, der bor alene i København. Det er simpelthen blevet for dyrt for en stor del af danskerne enten at købe en bolig eller dække huslejen alene, og derfor står de enlige overfor valget mellem at flytte længere væk fra centrum eller samle sig i bofællesskaber, siger han og fortsætter:

- Nybyggeriets karakter er også en del af forklaringen. Gennem de seneste 10 år er der blevet bygget adskillige nye lejligheder i København, og her har man særligt prioriteret mange større og dermed dyrere ejerlejligheder, og sammenholdt med den massive tilflytning er det naturligvis med til at sænke udbuddet af relevante boliger for enlige.

Ifølge de seneste tal fra Finans Danmark ligger kvadratmeterprisen på ejerlejligheder i København i dag på knap 40.000 kroner.

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Claus Fledelius Claus Fledelius

Følg på:

Claus Fledelius er cand.polit. og chefredaktør på FinansBureauet. Har tidligere bl.a. været økonomisk journalist og redaktør for Børsen Magasiner og Bonnier Publications, og har derudover stået som forfatter til flere skattepolitiske rapporter.

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt