FinansBureauet

Send efterlønspengene på arbejde og scor kassen

Danskerne har i stor stil hævet efterlønspengene, men de samler bare støv i banken. Ved at sætte pengene i "arbejde", er der mange penge at tjene. Her er fire f

Send efterlønspengene på arbejde og scor kassen
Rigtig mange danskere har valgt at forlade efterlønsordningen. Og rigtig mange danskere har valgt blot at sætte pengene ind på en almindelig lønkonto i banken

Men næstefter at bruge pengene på ferierejser, er det omtrent det mest ufornuftige man kan gøre med pengene. Renten på kontoen vil formentlig være et stort rundt nul, og stille og roligt vil værdien af pengene blive udhulet af inflationen.

Skal man for alvor have glæde af den skattefrie udbetaling fra efterlønsordningen, skal man sætte pengene i "arbejde". Her er fem forslag til, hvordan man bedst udnytter pengene.

1) Få kassekreditten ud af verden.

Bankerne er ganske nærige, når det gælder om at betale renter på indlånskonti. Derimod har de ingen problemer med at opkræve særdeles høje renter, når det gælder udlån, som eksempelvis kassekreditter. Har man et dyrt forbrugslån eller kassekredit, er der derfor rigtig mange rentekroner at spare, hvis man bruger efterlønspengene til at få et sådant lån helt eller delvist ud af verden.

2) Køb TDC aktier

TDC er ikke kun ensbetydende med kedelige rudekuverter med telefonregninger. Det er også et aktieselskab, der betaler behageligt meget i udbytte. Faktisk så meget, at man ved den nuværende kurs kan få forrentet sin efterlønsudbetaling med omkring 10 procent om året.  Det er langt mere, end man vil kunne opnå ved at sætte pengene i banken eller ved at købe obligationer. Og at købe aktier i TDC er omtrent ligeså sikkert som sidstnævnte. Man skal ikke forvente sig nogen vækst af betydning i TDC, men modsat er indtjeningen forholdsvis sikker og stabil. Hvad selskabet vil miste på privatkunderne, vil det i stedet tjene på erhvervskunderne, så omsætningen og overskuddet vil i det store hele forblive uændret i de kommende mange år.

3) Køb et solcelleanlæg

Da de gunstige skatteregler snart forsvinder, er det høje tid hvis man vil investere i solcelleanlæg. Men kan man nå at få installeret et sådant anlæg, inden det er for sent, er det en særdeles god måde at anvende efterlønspengene på. Det viser et regneeksempel FinansBureauet har foretaget. Via gratissolcelletilbud.dk har vi indhentet tre tilbud på et 6 watt peak anlæg, med den billigste pris på 126.650 kr.
Håndværkeromkostningerne ved installationen er estimeret til omkring 15.000 kroner. Hvis der benyttes den såkaldte skematiske ordning, kan denne udgift, takket være boligjobordningen, trækkes fra som et ligningsmæssigt fradrag med en skatteværdi på omkring 32-33 %. Det bevirker, at den reelle udgift til anlægget er omkring 121.650 kr.

Anlægget estimeres at give en årlig besparelse på elregningen på 12.175 kr. Hvis førnævnte skematiske ordning benyttes, er besparelsen de facto skattefri. Det betyder, at man i det konkrete tilfælde får et afkast på godt 10 procent ved investeringen i solcelleanlægget. Og ikke nok med det, så viser en undersøgelse fra RealMæglerne, at ejendommen vil kunne blive op til 250.000 kr. mere værd, som følge af solcelleanlægget (en gevinst der tilmed vil være skattefri, hvis standardmetoden er benyttet)

4) Brug pengene på udbetaling til et hus eller en lejlighed.

Med mange banker stadig i granatchok, oplever ejendomsmæglere dagligt, hvorledes folk med fornuftig økonomi nægtes finansiering af en ejerbolig med den begrundelse, at lånebehovet er for stort, eller at det månedlige rådighedsbeløb er for lavt.

Men med en skattefri udbetaling fra efterlønsordningen, der for et ægtepars vedkommende potentielt kan svinge sig helt op til 135.398 kr., vil der for alvor kunne blive løsnet op på boligmarkedet. For med de penge i baglommen vil boligejerne på egen hånd kunne klare en udbetaling på 5 procent i ejendomme ved en pris på helt op til godt 2,7 millioner kr. Rentebesparelsen herved vil nemt kunne beløbe sig til 10.000 kr. om året efter skat, og dermed åbne op for, at flere boligejere bliver kreditgodkendte.
Og ud fra et opsparingsmæssigt synspunkt, er det ganske fornuftigt at bruge den skattefrie efterlønsudbetaling til at nedbringe gælden i ejerboligen. De sidste 20 procent af ejerboligen finansieres typisk med et banklån, hvor renten ofte ligger mellem 8 og 10 procent. Ved at afdrage på denne gæld, vil man kunne opnå et meget højt "afkast", i form af sparede rentekroner.

Et eksempel: Et ægtepar i midten af 40´erne får en samlet skattefri udbetaling fra efterlønsordningen på 135.000 kr. Pengene bruges som udbetaling på en ejerbolig, hvorved de undgår at skulle optage et 30 årigt boliglån i banken på samme beløb med en nominel rente på 9 procent. Derved sparer familien et samlet rentebeløb i lånets løbetid på knap 172.000 kr.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce