FinansBureauet

Selvsalg stormer frem på andelsboligmarkedet

Langt over halvdelen af de københavnske andelsboliger til salg lige nu bliver solgt af ejeren selv, og antallet vokser i de øvrige storbyer.

Selvsalg stormer frem på andelsboligmarkedet

Flere og flere andelsboligejere sælger selv boligen og går dermed udenom mæglerne. Det viser en ny analyse fra BoligPortal.dk. 

Mere end hver fjerde andelsbolig bliver nu udbudt som selvsalg. I København er det nu hele 54 procent af de andelsboliger, der er til salg lige nu, der bliver solgt af ejeren selv. 

- Vi oplever en kraftigt stigende interesse for at sælge boligen selv – ikke bare i København, men faktisk i hele landet. Det er virkelig et marked i vækst, siger Henrik Løvig, der er adm. direktør i BoligPortal.dk. 

At andelsboliger er populære som selvsalg forklarer han med, at det er en betragtelig udgiftspost ud af en ofte ikke særlig høj salgspris, hvis man skal have en mægler indover salget, ligesom man i mange andelsboligforeninger kan få juridisk hjælp til salget, hvilket gør det lettere og meget mere overskueligt at sælge sin bolig selv. 

For et år siden var den gennemsnitlige liggetid på københavnske andelsboliger 120 dage, i dag er den blot 82 dage. Det vidner om et enormt tryk på det københavnske boligmarkedet i bred forstand, vurderer Henrik Løvig. 

- Udviklingen afspejler tydeligt tendenserne fra ejerboligmarkedet, hvor København ligger i førersædet på pris og liggetid. Andelsboligerne er et godt alternativ til ejerboliger og følger den positive udvikling, der er for ejerlejligheder i hovedstaden lige nu. Men også de øvrige store byer er ved at komme med på bølgen. Både i Aarhus og Odense er det mere end hver fjerde, der er selvsalg, siger Henrik Løvig. 

En af de aarhusianske andelsboligejere, der har taget salget i egen hånd, er Hans Otto Magnussen. Han ser ingen problemer ved selv at stå for salget af sin centralt beliggende bolig. 

- Hvis man har en vare og man selv kan finde en køber, så er der ingen grund til et fordyrende mellemled. Hvis jeg kan spare måske 40.000 kr. til mægleren, kan jeg slå 20.000 kr. af prisen. Og så er det jo win-win for både mig og køber, siger Hans Otto Magnussen. 

Han forklarer, at han ved selv at stå for salget også bedre kan hjælpe køberen med svar på spørgsmål, som mægleren ikke har en chance for at svare på. 

- Man kan ikke forvente, at mægleren kan svare på, om overboen larmer eller hvordan vaskeriet virker. Men det ved sælgeren selv – og så kan jeg jo ligeså selv svare på de spørgsmål, siger Hans Otto Magnussen. 


Fakta:
Der er mere end 4.200 andelsboliger til salg i Danmark. 
27,4 procent af dem bliver solgt af ejeren selv.
Selvsalg af andelsboliger er størst i København. Her er 54,5 procent af andelsboligerne til salg selvsalg. 
I Aarhus er det 24,9 procent, i Odense 26 procent og i Aalborg 12,6 procent.

Kilde: BoligPortal.dk 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce