FinansBureauet

Sats på murermestervillaen ? og drop bindingsværkshuset

Murermestervillaen er et bedre investeringsobjekt end både patriciervillaen og funkisvillaen. Det viser en stor landsdækkende undersøgelse blandt mæglerne hos RealMæglerne og BoligOne.

Sats på murermestervillaen ? og drop bindingsværkshuset

Hvilke typer af villaer er mest attraktive i det nuværende boligmarked? Det spørgsmål er samtlige mæglere hos RealMæglerne og BoligOne blevet stillet. Og det blev hverken det moderne parcelhus, den prangende patriciervilla, eller den stilistiske funkisvilla der løb med sejren. Det gjorde derimod den klassiske murermestervilla, der præger talrige boligkvarterer rundt om i mange af landets byer. Og ikke nok med det, selvsamme murermestervilla blev også kåret til den villatype med det største investeringspotentiale, med patriciervillaen og funkisvillaen på de efterfølgende pladser. Undersøgelsens resultat vil givetvis umiddelbart overraske mange. De, blandt arkitekter, højt besungne funkisvillaer har deres trofaste tilhængere. Og så længe der er romantikere, vil der altid være et publikum til de pompøse patriciervillaer, der bringer minder om en svunden tid. Men undersøgelsens konklusion er imidlertid slet ikke så overraskende endda. Den er en ganske logisk følge af det nuværende økonomiske klima.

I de gyldne dage på boligmarkedet for 5-6 år siden, hvor folks friværdier steg hurtigere end skummet på en nyskænket øl, var det drømmene der var i højsædet.

Og som konsekvens af den historiske udlånslyst i banksektoren i samme periode, blev mange af drømmene også rent faktisk ført ud i livet. Det gav stor efterspørgsel efter patriciervillaen og funkisvillaen.

Men med den genvundne realitetssans på såvel boligmarkedet som i banksektoren har murermestervillaen pludselig oplevet sin anden ungdom.

Murermestervillaen repræsenterer nemlig sund fornuft. Det er kvalitetshuse i gode materialer til en pris som bankerne godt tør finansiere, uden at risikere at ende som Roskilde Bank eller Amagerbanken. Patriciervillaen og funkisvillaen er derimod ofte stadig prisfastsat på et niveau, hvor der stadig betales en pæn præmie for drømmeværdien. Og det gør dem til dårligere investeringsobjekter end murermestervillaen. Især fordi vedligeholdelsesomkostningerne ved patriciervillaen og ikke mindst funkisvillaen er større end ved de gedigne murermestervillaer.

Den klassiske murermestervilla kendes ved det røde tegltag med høj rejsning og facader af røde teglsten, typisk med hvidmalede dannebrogsvinduer. Gode robuste materialer, der er med til at holde vedligeholdelsesomkostningerne nede. Da villaerne samtidig ofte har en god beliggenhed i attraktive forstads-kvarterer, er det ikke underligt, at de er i høj kurs for tiden.

Både patriciervillaen og funkisvillaen har dog stadig deres tilhængere. Og det vil de også have fremover. Så kan man finde nogle godt beliggende af slagsen, til en pris der afspejler de økonomiske realiteter i det nuværende marked, er der absolut stadig mulighed for at gøre nogle gode handler.

Andre ejendomme er langt mindre populære.

Ifølge undersøgelsen blandt mæglerne hos RealMæglerne og BoligOne er de absolut mindst populære boligtyper bungalows, bindingsværkshuse, og de såkaldte stats-lånshuse.

Selvom der hos mange er en pæn portion romantik forbundet med gamle bindingsværkshuse, så er vedligeholdelsesomkostningerne så store, at romantikken må vige for realiterene. Den lave loftshøjde i mange af husene, øger heller ikke ligefrem køberskaren.

Romantik er der derimod ikke meget af ved hverken bungalows eller statslånshuse. Særligt sidstnævnte forbindes ofte med dårlig kvalitet og ringe isolering, og ofte er den største attraktionsværdi ved disse bo-liger den grund de ligger på.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce