FinansBureauet

Salget af projektlejligheder i København er halveret

Salget af projektlejligheder i København er halveret fra 2017 til 2018, mens faldet samlet for hele landet er på 34 procent.

Projektsalget af ejerlejligheder steg kraftigt i landsdelen København By fra 2016 til 2017. Nye tal for 2018 fra Boligsiden.dk viser, at den udvikling er gået fuldstændig i stå. Faktisk faldt salget i landsdelen, der rummer kommunerne København, Frederiksberg, Dragør og Tårnby, med hele 53 procent.

”Projektsalget af ejerlejligheder i København er halveret i løbet af et år, der generelt har været vanskeligt for projektmarkedet. Salget er faldet i otte af 10 landsdele, og i hele landet var salget 34 procent lavere i 2018 end i 2017. Det er et markant fald, der kan føres tilbage til de lånestramninger, der blev indført med virkning fra starten af 2018 og øgede kravene til købernes økonomi. Det gjorde færre i stand til at låne til at købe en projektbolig,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden.dk.

Færre salg af de billigste projektlejligheder

Den forklaring giver mening, fordi det er de billigste projektlejligheder, der ikke længere bliver solgt i samme omfang som tidligere. Salget af projektlejligheder til under tre millioner kroner er 40 procent lavere end i 2017, mens der bliver solgt op mod 49 procent færre af dem der koster mellem tre og seks millioner kroner.

”De store fald for de billigste projektlejligheder fortæller en historie om, at det er de ”almindelige” købere, der ikke længere køber adgang til projektmarkedet. Det kan der være flere årsager til. Den ene er stramningen af lånereglerne. En anden kan være den generelle stagnation i priserne på ejerlejligheder, der lige nu får køberne til at se tiden lidt an,” forklarer Birgit Daetz.

Projektsalget af ejerlejligheder til mere end seks millioner kroner er blot faldet tre procent og er dermed nogenlunde på niveau med sidste år.

Projektmarkedet medvirkende til samlet fald

Boligsiden.dk præsenterede onsdag handelstal for hele 2018, der viste, at salget af ejerlejligheder generelt er faldet med 12 procent siden 2017. Det svigtende projektsalg er dermed stærkt medvirkende til det samlede fald.

”Projektsalget af ejerlejligheder fyldte i 2017 mere end 10 procent af det samlede lejlighedsmarked, og når den del så svigter i en sådan grad, som det er tilfældet, vil det få stor indflydelse på det samlede salg. Udregner vi det i antal salg, er der solgt 817 projektlejligheder færre i 2018 end i 2017. Det er en tredjedel af det samlede fald i salget af ejerlejligheder,” fortæller Birgit Daetz.

Se en oversigt over nøgletallene i artiklen på Boligsiden.dk.

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Boligsiden.dk Boligsiden.dk

Følg på:

Artiklen er leveret af Boligsiden.dk. Boligsiden.dk får som den eneste boligportal direkte indberetninger fra alle professionelle ejendomsformidlere (boligadvokat og ejendomsmægler) i Danmark. Derfor er Boligsiden.dk den datakilde, der til enhver tid kan tilbyde den mest aktuelle og valide statistik og information om boligmarkedet. 

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt