FinansBureauet

Salget af huse på landet stiger eksplosivt

I januar blev der solgt 1.719 huse i de danske landkommuner. Det er en stigning på 86 procent i forhold til salget i samme måned for fem år siden, viser en opgørelse fra Boligsiden.dk.

Antallet af huse, der skifter ejer, er på sit højeste i flere år. I januar alene blev der solgt 3.448 huse på landsplan, og til sammenligning lyder det tilsvarende antal for samme måned for fem år siden på 2.020 handler. Størst er den procentvise stigning i landkommunerne, hvor der i samme periode er tale om et eksplosivt spring i antallet af salg på 86 procent. Det viser tal fra Boligsiden.dk.

Ud af Danmarks 98 kommuner er de 58 klassificeret som landkommuner ifølge EUROSTAT. 20 kommuner er grupperet som bykommuner, mens de resterende 20 er grupperet som såkaldte mellemkommuner, hvor mindre end 50 procent af befolkningen bor i et byområde.

”Alene henover det seneste år er der tale om en stigning på 16 procent i landkommunerne. Det er ekstremt positivt for det samlede boligmarked, at land- og yderområderne vækster i den størrelsesorden. Vi taler gerne om et boligmarked, der udvikler sig i to tempi, da både handelsaktiviteten og prisudviklingen generelt har været mest opadgående omkring landets største byer. Nu ser vi, at afstanden mellem de to udviklingskurver bliver en smule mindre,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Det øgede salg på landsplan er også kommet de øvrige kommuner til gode. Der er tale om en stigning på omkring 50 procent i bykommunerne, mens salget i mellemkommuner har vækstet 65 procent over en femårig periode.

To primære tendenser

Blandt de landkommuner, hvor den procentuelle stigning i salgstallet er størst, er der to primære tendenser – storbyeffekten og det gode udviklingsgrundlag.

Nordsjællandske Gribskov og Egedal har oplevet en stigning i antallet af hushandler på henholdsvis 147 procent og 161 procent fra januar 2013 til januar i år. I Odder og Norddjurs, der ligger i Aarhusområdet, er der tale om stigninger på 200 og 320 procent.

”Alle fire kommuner er beliggende i pendlerafstand til landets to største byer, og det har en stor betydning for salget. I løbet af de seneste fem år er boligpriserne steget markant, og det presser køberne ud af byen. Men vi ser også en positiv udvikling i kommuner, hvor vi ellers har oplevet et lidt sløvt boligmarkedet, der har været præget af efterdønninger af finanskrisen. De lave salgstal fra tidligere år, har skabt grundlag for store stigninger,” siger Birgit Daetz.

Det er nordjyske Brønderslev og Hjørring gode eksempler på. Her er salget steget henholdsvis 133 og 112 procent i løbet af de seneste fem år, mens årsændringen lyder på 75 og 57 procent. På det fynske boligmarked er Faaborg-Midtfyn Kommune topscorer med en vækst på 258 procent siden januar 2013. I faktiske handler er der tale om en stigning fra 12 til 43 salg i de to pågældende måneder.

Sådan defineres kommunetyperne:

  • Bykommune: Mindst 50 procent af befolkningen i kommunen bor i et byområde.
  • Mellemkommune: Mindre end 50 procent af befolkningen i kommunen bor i et byområde, og mindre end 50 procent af befolkningen bor i et landområde.
  • Landkommune: Mindst 50 procent af befolkningen i kommunen bor i et landområde.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce