FinansBureauet

Sælg din virksomhed med skatterabat

Har du planer om at sælge virksomheden indenfor overskuelig tid, og siger din mavefornemmelse dig, at din virksomheden vil kunne sælges for mere end den er vurderet til i øjeblikket? Så overvej at tilbringe et par år i udlandet - det vil kunne spare dig for adskillige millioner af kroner i skat.

Sælg din virksomhed med skatterabat

Rigtig mange virksomhedsejere løber rundt herhjemme med en urealiseret formue stakket væk i virksomheden. Ofte kender kun virksomhedsejeren selv den reelle værdi af selskabet. Og ofte er den reelle værdi en del højere, end hvad den officielle markedsværdi er. Og dermed også hvad den reelle beskatningsværdi er. Men den dag virksomheden rent faktisk sælges, afsløres virksomhedens sande værdi - også overfor skattemyndighederne. Og så falder skattehammeren. Men hvis man i god tid forinden har bosat sig udenfor Danmark, slipper man for den danske skat. Planlægger man udflytningen rigtigt, og vælger man det rigtige land, kan det betyde en skattebesparelse i millionklassen.

Direktør Michael Nielsen fra Care Udland har specialiseret sig i at assistere virksomhedsejere i at etablere sig i udlandet, i forbindelse med et ønske om et snarligt salg. "Det hele drejer sig om planlægning og forberedelse", fortæller han. "Når folk starter en virksomhed, har de som regel godt styr på ting som forretningskoncept, visioner og udvikling. Derimod er det langt de færreste, som har fokus på hvilken struktur man skal lave for virksomheden. Og det kan i sidste ende koste virksomhedsejeren rigtig mange penge. Hvis virksomheden får succes, vil virksomheden ofte være interessant for andre investorer eller konkurrenter at købe, helt eller delvist. Og det er i den situation, at der er rigtig store gevinster for ejeren at hente. Hvis man ikke i god tid indretter virksomhedsstrukturen korrekt, kan det senere begrænse iværksæt-terens mulighed for den rette skatteplanlægning, og dermed koste ham mange penge".

Et af de lande som Michael Nielsen har hjulpet virksomhedsejere med at etablere sig i er Monaco. Gebærder man sig rigtigt, vil man nemlig netop her helt kunne slippe for at betale skat af den merværdi, virksomheden har opnået efter flytningen. Andre potentielt interessante lande, som Michael Nielsen også har hjulpet klienter med at etablere sig i, er blandt andre England, Sverige, Schweiz, Luxembourg, Frankrig, Spanien og Italien

Ikke alle typer virksomheder vil være egnet til udflytning. Mange typer virksomheder, der fysisk ligger i Danmark, er afhængig af, at ejeren er til stede i hverdagen. I en sådan situation vil det ikke være optimalt, at ejeren bor i udlandet. Alternativt kan man i god tid ansætte en direktør, og så selv være med på sidelinjen fra udlandet. Men hvis det er en virksomhed, der beskæftiger sig meget med eksport, en internetbaseret virksomhed, et agentur eller lignende, vil man ofte kunne lave en struktur, hvor ejeren bor i et andet land.

Der er absolut intet i vejen for at starte sin virksomhed mens man bor i Danmark. Men ser virksomheden ud til at blive en så stor succes, at man potentielt vil kunne tiltrække købere, så er det på tide at flytte til udlandet.

Et eksempel

Man stifter en virksomhed med en aktiekapital på 5 millioner kroner. Driften ser fornuftig ud, og virksomheden har nu bevist, at produkterne er bæredygtige. Virksomheden har nu en egenkapital på kr. 18 mio., og ejeren tror, at den virkelig kan være et must for en anden virksomhed at købe på et tidspunkt.

Ejeren flytter nu til udlandet. Når man flytter til udlandet, skal man være opmærksom på den såkaldte "lågeskat". Ved flytningen skal ejeren beskattes af sine værdipapirer, som om de sælges - altså skat af et "fiktivt" salg. Hvis en virksomhed har udviklet sig positiv de sidste 3 regnskabsår, kan SKAT lægge et tillæg til værdien. Hvis man flytter inden 1. december så er det, det foregående års regnskab der lægges til grund. Flytter man i december, er det indeværende års regnskab, der lægges til grund.

Lad os antage, at SKAT lægger kr. 2.000.000 til, så er "værdien" ved fraflytning skattemæssigt kr. 20 mio. Man har stiftet det for 5 millioner kroner, så der er altså en fiktiv fortjeneste på 15 millioner kroner.Skatten udgør omkring 6,3 millioner kr. Men man behøver ikke at betale den ved fraflytning, da man kan søge om henstand med betalingen. Gælden til SKAT kaldes derfor "henstandssaldoen". Den skal så betales, når man på et tidspunkt sælger anparterne, hæver udbytte eller lign. Flytter man indenfor EU, kan Danmark ikke kræve sikkerhed for "henstandssaldoen", men flytter man til et ikke-EU-land, kan man blive mødt med krav om sikkerhed eksempelvis i form af pant i aktierne/anparterne.

Nu bor ejeren så i udlandet, og hvis han sælger virksomheden til et beløb der er højere end de 20 millioner kroner virksomheden blev værdifastsat til på udflytningstidspunktet, skal han svare skat af det i det nye land han har bosat sig i. Og her kommer Monaco så ind i billedet. "Skattemæssigt er Monaco attraktiv derved, at der ikke er skat på kapitalgevinster", forklarer Michael Nielsen fra Care Udland. Og det betyder, at merværdien kan realiseres helt skattefrit. Bliver virksomheden efterfølgende solgt for 50 mio. kroner, vil virksomhedsejeren altså have sparet 12,6 millioner kroner i skat, ved i tilstrækkelig god tid at have flyttet til Monaco. "Men der er en del fælder man skal være opmærksom på. Blandt andet skal man gøre sig klart, at man efter flytningen fra Danmark ikke kan sidde i direktionen i selskabet", fortæller Michael Nielsen.

Men undgår man fælderne, er der altså rigtig mange penge at spare. "Og så gør det jo ikke noget, at Monaco tilmed er et rigtig dejligt sted at opholde sig", fortæller Michael Nielsen. "Det ligger helt utroligt naturskønt, har en fantastisk infrastruktur og en yderst imødekommende befolkning. De fleste forbinder Monaco med glamour, hovedrige, overfladiske mennesker, der bare skal føre sig frem. Sandheden er bare en helt anden. Monaco er et særdeles trygt land at bo i, stort set uden kriminalitet. Der er et utroligt hyggeligt lokalmiljø og en masse spændende aktiviteter, og så ligger det selvfølgelig lige i smørhullet af den Franske Riviera".

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce