FinansBureauet

Sådan undgår du kortsvindel på Black Friday

Black Friday er et slaraffenland for shoppeglade danskere, men desværre også for svindlere, der i stigende grad har held med at tillokke sig danskernes kortoplysninger. For at holde svindlere fra døren har Spar Nord derfor samlet en række gode råd til en sikker handel på årets største shoppedag.

Fredag 27. november løber Black Friday af stablen, og betalingskortet er så småt begyndt at brænde i lommen på de fleste danskere. De seneste år er der blevet spenderet store beløb på den store shoppedag – og i år bliver ingen undtagelse. Med alt sandsynlighed kommer coronakrisen nemlig ikke til at lægge en dæmper på danskernes købelyst, hvor særligt netbutikkerne skal gøre sig klar til at snøre løbeskoene. Set i lyset af coronakrisen forventes det nemlig, at forbrugere vælger at flytte deres indkøb på Black Friday fra fysiske butikker til webshops – og netop den tendens gør, at du i år skal være ekstra opmærksom på at holde svindlere fra døren.

Inden du klikker gode tilbud hjem fra nettet, er det derfor en god ide at tage sine forholdsregler. For mens Black Friday er en stor dag for mange shoppeglade danskere, er det desværre også højsæson for misbrug af betalingskort, lyder det fra afdelingsdirektør i Spar Nord Stine Herred Sørensen:

- Det er klart, at når vi har en så stor handelsdag, som Black Friday ubetinget er, med så mange transaktioner, så vil risikoen for svindel alt andet lige være større den dag. Det er derfor en god ide at gøre sig nogle forhåndsregler på fredag, hvor den store shoppedag løber af stablen. 

1. Pas på dine kortoplysninger

Svindleres mission er at tiltuske sig dine betalingskortoplysninger, og derfor bør du være særligt opmærksom, når du bliver bedt om at opgive dine kortoplysninger.

Det er samtidig en god idé at være kritisk, når e-mails og nyhedsbreve med Black Friday-tilbud lander i indbakken – også selvom du måske har handlet med afsenderen før, lyder det fra Stine Herred Sørensen:

- Modtager du mails eller nyhedsbreve med tilbud fra virksomheder, du ikke tidligere har handlet med eller kender til, er det en god ide at tjekke afsenders mailadresse, da den hurtigt kan afsløre, om der er tale om et forsøg på svindel. Men også mails fra afsendere, som du umiddelbart har tiltro til, kan være svindel i dag, og derfor er det altid en god idé at dobbelttjekke tilbuddet på virksomhedens hjemmeside.

2. Hold øje med dit forbrug

Ifølge Stine Herred Sørensen er det også en god ide at have overblik over sit forbrug, så du kan reagere hurtigt, hvis noget ikke er, som det burde være.

- Her kan tilmelding af en sms-service, hvor du bliver notificeret, hver gang der bliver trukket penge fra den givne konto, være en stor hjælp til at holde overblikket over forbruget og se, om overførslerne nu også stemmer overens med de handler, du har gjort dig.

3. Kig efter e-mærket

Handler du i en dansk webshop med en .dk-hjemmesideadresse, så se efter e-mærket, der er den danske certificeringsordning for webshops.

- Er webbutikken e-mærket, lever den op til dansk lovgivning. Er du stadig i tvivl om webshoppens ægthed, så brug et øjeblik på at søge efter anmeldelser og andre omtaler af butikken på eksempelvis Trustpilot, lyder rådet fra Stine Herred Sørensen og fortsætter:

- Derudover er det en god ide at være varsom og dobbelttjekke en webbutiks ægthed, selvom du tror, du kender den. Svindlere benytter sig nemlig også af falske hjemmesider, som kan ligne en tro kopi af velrenommerede forretningers webbutikker.

4. Er tilbuddet for godt til at være sandt?

Black Friday er kendetegnet ved en masse gode tilbud, som ofte virker for gode til at være sande – og det er ofte også tilfældet, især når man handler på nettet.

- Falder du over et uimodståeligt tilbud i en webshop, hvor prisen er uhørt lav, er det en god ide at sammenligne prisen på varen med priserne i andre webshops, inden du køber. Tilbuddet kan nemlig være lokkemad, der har til hensigt at få shoppeglade forbrugere til at indtaste deres kortoplysninger, lyder det fra Stine Herred Sørensen.

5. Kontakt din bank, hvis uheldet er ude

- Oplever du iøjnefaldende transaktioner, så kontakt din bank hurtigst muligt, da de kan hjælpe dig med, hvordan du kan få dine penge retur, råder Stine Herred Sørensen.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce