FinansBureauet

Sådan tackler du det nye boligmarked

Læs her hvordan du tackler det nye boligmarked uanset om du er køber eller sælger

Sådan tackler du det nye boligmarked
Efter at boligmarkedet har ligget underdrejet i rigtig mange år, er der nu tegn på bedring mange steder. Sælgerne er atter begyndt at have overtaget, med stigende priser til følge. Men andre steder har boligmarkedet det stadig rigtig svært, og køberne har stadig overtaget. Markedet for ejerlejligheder i København er et eksempel på et marked hvor sælgerne har fået overtaget, mens markedet for sommerhuse er et eksempel på et marked som stadig i stor stil domineres af køberne. 
 
Men hvad skal din strategi som boligkøber eller boligsælger være i et sådant marked. Svaret afhænger af om du befinder dig på et købers eller sælgers marked. Læs guiden her:
 
Boligkøber: Sådan bør du gøre netop nu
Hvis du vil købe bolig i et område der er udpræget købers marked: 
  • Start med et bud der er lavere end du reelt har tænkt dig at byde for boligen, for at teste hvor sulten boligejeren er.
  • Gå efter boliger der har været til salg i mange måneder. De fleste kommissionsaftaler løber 6 måneder, og jo tættere man kommer på udløb, jo mere desperat vil ejendomsmægleren være for at presse sælgeren til at acceptere en lavere pris, da ejendomsmægleren eller risikerer slet ingen penge at få.
  • Sæt en ganske kort tidsbegrænsning på for hvornår dit tilbud udløber (et eller to døgn), for at lægge ekstra pres på sælgeren for at acceptere dit tilbud. 
 
Hvis du vil købe i et område der er udpræget sælgers marked:
Se om du kan identificere de få ejendomme i området der evt. ”hænger”, og forsøg med en realistisk pris
  • Forsøg med et lille prisnedslag, med ganske kort frist for sælger til at acceptere, ud fra tesen om, at går den så går den. Siger sælger nej, kan man stadig nå at byde til den udbudte pris, inden andre når at snuppe varen.
  • Accepter ikke en anmærkning om at boligen er reserveret. Ejendomsmægleren har pligt til at informere sælgeren om eventuelle andre bud. Og hvorfor skulle sælgeren ikke acceptere et bud til en højere pris fra dig? 
  • Har du selv noget at sælge, så prøv at lokke ejendomsmægleren til at arbejde for at dit bud bliver accepteret, ved at lokke med at sætte din ejendom til salg gennem samme mægler. Den virker hver gang.
 
Boligsælger: Sådan bør du gøre netop nu
Hvis du vil sælge bolig i et område, der er udpræget købers marked: 
  • Motiver ejendomsmægleren til at sælge netop den lejlighed, evt. ved at tilbyde ham en klækkelig bonusordning i tilfælde hurtigt salg til en fornuftig pris.
  • Skulle der komme et urealistisk lavt bud, så regn med, at det kun er en potentiel køber der prøver at teste hvor sulten du er. Kom med et realistisk modbud, og giv køberen en kort tidsfrist til at acceptere tilbuddet, for at teste om det er en seriøs køber.  
 
Hvis du vil sælge bolig i et område der er udpræget sælgers marked: 
  • Pres mægleren til et lavt honorar, da det er en eftertragtet vare du har. Dog evt. med en lille bonus for et hurtigt salg til den udbudte pris, så mægleren er på tæerne fra starten.
  • Pres mægleren til en kortere kommissionsaftale end 6 måneder, så sagen ikke syltes unødigt langt tid, hvis ejendommen af en eller anden grund alligevel skulle vise sig svær at sælge
  • Vær tålmodig, også selvom boligen ikke bliver solgt med det samme. 9 ud af 10 boliger i sælgers marked ender med at blive solgt til prisen, så hvorfor ikke også din? 
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce