FinansBureauet

Sådan registrerer du et varemærke

Hvis du har brugt ressourcer på at opbygge et varemærke, er det en god idé at beskytte det gennem varemærkeregistrering. Det skriver Advodan

Sådan registrerer du et varemærke

Et varemærke er et særligt kendetegn for en vare eller en tjenesteydelse. Varemærket kan bestå af alle slags tegn, så længe disse er egnet til at adskille en virksomheds varer eller tjenesteydelser fra andre virksomheders, og desuden kan gengives grafisk.

Såvel personer som virksomheder kan opnå ret til et varemærke. Det er dog en betingelse, at varemærket benyttes i en erhvervsvirksomhed nu eller i fremtiden.


Hvor skal varemærket beskyttes?

I Danmark kan en varemærkeret stiftes ved registrering eller ibrugtagning. Typisk bruger virksomheder mange ressourcer på at opbygge et varemærke, så det giver god mening at registrere varemærket for at sikre optimal beskyttelse. Det er Patent- og Varemærkestyrelsen, der varetager registrering af varemærker i Danmark.

- Hvis din virksomhed har et internationalt samarbejde eller handel, der gør varemærket kendt uden for Danmarks grænser, kan det desuden være relevant med beskyttelse i andre lande, siger Henriette Hyldager fra ADVODAN i Esbjerg og Michael E. Hansen fra ADVODAN i Kolding supplerer

- Du skal dog være opmærksom på, at der er flere muligheder for registrering af dit varemærke udenlands, og valget mellem disse afhænger i høj grad af, hvor mange og hvilke lande det er relevant at opnå beskyttelse i.

• Alle EU-lande
Såfremt registrering alene ønskes i EU-landene, kan du foretage en EU-registrering gennem EU’s Harmoniseringskontor, OHIM. Det er et såkaldt EU-varemærke. Med en sådan registrering opnår du beskyttelse i alle EU-lande på en gang gennem én enkelt ansøgning. Det er således en nem måde at opnå beskyttelse af dit varemærke i hele EU. Hvis du alene ønsker registrering af dit varemærke i enkelte EU-lande, er et EU-varemærke dog ikke en mulighed, da registreringen skal ske samlet for alle EU-lande

• Udvalgte EU-lande eller lande udenfor EU
Såfremt din virksomhed har aktivitet uden for EU eller du alene ønsker registrering i enkelte EU-lande, vil en international registrering gennem WIPO være mere oplagt. Med en international registrering kan du vælge beskyttelse i de WIPO-medlemslande, der er mest relevante for din virksomhed. Derudover kan en registrering for EU som helhed også opnås gennem en international registrering

- Forkerte eller mangelfulde ansøgninger kan føre til ekstra lang behandlingstid, så hvis du er i tvivl om, hvilken registrering du bør vælge, eller om hvordan du udfylder ansøgningerne, vil jeg råde til, at du søger hjælp hos en advokat, siger Michael E. Hansen.


Husk at varemærkeregistreringen skal fornyes

Hvis du har registreret et varemærke og ønsker at opretholde registreringen, er det vigtigt, at du sørger for at forny registreringen i tide.

- Hvis du registrerer et varemærke i Danmark, er registreringen gyldig i 10 år fra registreringsdagen, og du har mulighed for at forny den for 10 år ad gangen. Et EU-varemærke er gyldigt i 10 år fra ansøgningsdagen, og en international registrering er gyldig i 10 år fra den internationale registreringsdag. Ved begge disse registreringer er det ligeledes muligt at forny for 10 år ad gangen, lyder det afslutningsvist fra Henriette Hyldager.
 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce