FinansBureauet

Sådan klargør du porteføljen til 2025

Sådan klargør du porteføljen til 2025

Af Maxim Manturov, chef for investeringsanalyse hos handelsplatformen Freedom24

2025 bliver året, hvor din portefølje kan tage et stort skridt frem – eller træde forkert. Markederne er på vej ind i en fase med både vækstmuligheder og risici, der kræver en skarp strategi. Her er nogle af de observationer, som vi har gjort i Freedom24’s analyseteam.

Teknologisektoren er fortsat det store vækstlokomotiv, og virksomheder, der mestrer kunstig intelligens og cybersikkerhed, vil formentlig dominere. Små og mellemstore tech-selskaber kan vise sig som det næste store, hvis du kan finde de rette selskaber. 5G-infrastruktur og edge computing kan være sektorer der er værd at kigge efter, mens kunstig intelligens stadig er meget svær at ramme de rette selskaber i. Nvidia er det mest oplagte bud, men det afspejler aktien også, hvor næste år måske kan være lidt mere afdæmpet.

Sundhedssektoren er en anden sandsynlig vinder. Bioteknologi, personlig medicin og genterapi står til at transformere branchen – og har høj chance for at give investorernes afkast, hvis de går efter et indeks eller de store virksomheder i branchen. En aldrende global befolkning betyder, at efterspørgslen efter sundhedsydelser kun vil stige.

Og så er der uran. Behovet for stabil og ren energi, drevet af AI’s enorme energiforbrug, gør kernekraft til en vigtig brik i den grønne omstilling. Kina og Indien skubber på med nye nukleare projekter, mens avancerede reaktorer gør deres comeback i Vesten, og atomkraft for alvor er kommet på agendaen i Danmark.

Men pas på. Ikke alle sektorer er lige lovende. Erhvervsejendomme ser ud til at forblive under pres, da fjernarbejde har fjernet en stor del af efterspørgslen efter kontorplads. Emerging markets er heller ikke uden problemer, især de lande med stor gæld og ustabile valutaer, men også når man ser på indekset for udviklingslandene teknisk analytisk. Det betyder dog ikke, at enkelte lande kan performe godt.

Forbrugersektoren er derimod værd at holde øje med. Basale varer som fx mad og rengøringsprodukter klarer sig godt under økonomisk pres, og luksusprodukter får et boost fra den voksende middelklasse i Asien.

Geografisk peger pilen stadig på USA, som holder dampen oppe med stærke virksomheder og pengepolitiske lempelser, og Trump, der har planer om at bane vejen for store dele af erhvervslivet. Men Asien, især Kina og Indien, er et oplagt sted at lede efter vækstmuligheder inden for teknologi og forbrug.

EU ligner desværre den store taber i 2025. I Tyskland går det skidt, og det smitter af på resten af regionen. Frankring har også sine kvaler. Polen er til gengæld på fremmarch, men bremses formentlig af Tysklands økonomiske stilstand, der har skræmt globale investorer væk fra hele EU.

På aktiemarkederne vil 2025 over en bred kam formentlig byde på mere afdæmpede afkast. Efter to meget stærke år kan vi forvente S&P 500-indekset at stige mellem 11 og 17 procent op til 7000, drevet af en forventet indtjeningsvækst på 15 procent. Samtidig er amerikanske obligationer igen i investorernes søgelys, især investment-grade og kortfristede højrentepapirer.

Der er også en ny trend, du bør holde øje med: En revitalisering af den globale forsyningskæde. Virksomheder flytter produktion tættere på hjemmemarkeder eller allierede regioner som Østeuropa og Sydøstasien. Det skaber spændende muligheder i lokaliserede produktionscentre, hvis du holder et vågent øje med hvilke lande og selskaber, der kan nyde gavn af trenden.

2025 bliver ikke året, hvor du bør satse alt på én hest. Risikospredning er nøgleordet. Balancer din portefølje mellem vækstsektorer som teknologi og sundhed, og sikre havne som basale forbrugsvarer og lidt obligationer. Forvent at der kan komme store op og nedture – men mest op – så hvis du skal bruge penge fra dine investeringer, bør du have en god portion defensive værdipapirer i  porteføljen – men samtidig være klar til at gribe væksten med mere risikable investeringer.

Husk at investering altid indebærer risici, og at ingenting er garanteret. Gør dit hjemmearbejde, forstå din risikotolerance og rådfør dig, før du investerer.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce