FinansBureauet

Så er de sidste af feriepengene på vej – dette skal overvejes inden man trykker på knappen hos borger.dk

Folketinget har netop vedtaget den lov, der giver muligheden for at få de sidste 2 ugers indefrosne feriepenge udbetalt fra slutningen af marts. Udbetalingen sker som led i at give dansk økonomi et skub midt i en Corona-tid.

Tal fra Danmarks statistik viser, at detailsalget steg med 8,2% i oktober 2020, hvor der blev åbnet første gang, og danskerne brugte især penge på tøj og sko.

Det har længe været planlagt, at udbetalingsmuligheden skulle komme igen i slutningen af marts, men vi er flere der undervejs har været spændte på, om ikke udbetalingen ville blive skubbet lidt, indtil de brancher som er særligt hårdt ramt af restriktionerne, var lukket mere op. Det skete altså ikke.

Nåede du ikke med sidst – så har du chancen nu

Ca. 2,3 mio. danskere har allerede fået udbetalt deres første 3 ugers indefrosne feriepenge, hvilket svarede til ca. 52 mia. Denne gang er der ca. 56 mia. i puljen før skat, inkl. de uger, som ikke blev hævet i sidste omgang. Hvis det går ligesom sidst, så vil ca. 80% af beløbet blive udbetalt, og dermed vil der blive frigivet ca. 19 mia. efter skat.

Dette skal du overveje inden du trykker på knappen

Det er som hovedregel en god ide at søge om at få feriepengene udbetalt, hvis man kan genkende sig selv i bare én af disse tre beskrivelser:

  • Man har allerede planer om, hvad pengene skal bruges til
  • Man har ingen konkrete planer nu, men vil gerne kunne komme til pengene inden folkepensionsalderen
  • Man ønsker selv at bestemme hvordan pengene skal investeres

Hvem kan overveje at lade pengene stå – og hvad sker der så med dem

Der er grundlæggende to gode årsager til at lade pengene stå hos LD Fonde:

  • Hvis formålet med pengene er at forsøde pensionstilværelsen
  • Hvis man ikke ønsker at betale de ekstra 15% topskat af pengene, og kan undgå det, ved at vente med udbetalingen indtil folkepensionsalderen

Gør man intet aktivt, bliver pengene stående hos LD Fonde, hvor de står investeret indtil man kan få dem udbetalt ved folkepensionsalderen. Kun i særlige tilfælde kan man få dem ud før, fx ved overgang til efterløn. Omvendt kan man også sagtens vælge at lade pengene stå investeret hos LD fonde længe efter folkepensionsalderen, fx for at undgå topskat på udbetalingstidspunktet.

Dette skal man især passe på med

Det lave renteniveau, og indførslen af negative renter gør, at man naturligvis skal være opmærksom på, om pengene ved at blive udbetalt, i stedet kommer til at stå på en konto til enten 0% eller negativ rente. Har man derfor ingen planer med pengene indenfor kort tid, bør man overveje andre alternativer.

Pas på restskat

Man skal betale alm. indkomstskat af pengene, og mister ikke sociale ydelser som fx folkepension, kontanthjælp og boligstøtte pga. udbetalingen – uanset om man beder om udbetaling nu eller som pensionist.

Til gengæld skal man være opmærksom på restskat, hvis den forventede årsindkomst inkl. feriepenge kommer over 544.800 kr. efter arbejdsmarkedsbidrag i 2021. Det betyder nemlig at man skal betale en topskat på ca. 52% af feriepengene, og da trækprocenten typisk ligger på fx 43%, så betyder det, at man ud af en udbetaling på fx 30.000 kr. får en restskat på 2.700 kr.

Dette løses bedst ved at forskudsregistrere den lidt højere indtægt, fx i april, så man betaler de 2.700 kr. ekstra i skat fordelt over resten af månederne i 2021.

Savner du inspiration til hvad pengene kan bruges til

Hele formålet med den førtidige udbetaling af vores egne feriepenge er naturligvis at sætte ekstra gang i væksten herhjemme. Så at understøtte fx oplevelsesøkonomien som hoteller, restauranter, oplevelser mm. er oplagt.

Derudover kan man overveje at investere dem i sin bolig, fx energirenoveringer. Det kan give en daglig glæde at kigge på forbedringerne, og hvis boligen samtidig stiger i værdi, kan man glæde sig over, at værdistigningen er skattefri ved et senere salg.

Endeligt kan man vælge at bruge nogle af pengene til at afdrage gæld, investere i værdipapirer eller hjælpe næste generationer med en afgiftsfri pengegave. 

Hvordan og hvornår får man pengene udbetalt

Lige som sidst sker det på borger.dk, og der forventes at lukke op for bestillingen i slutningen af marts og frem til 31. maj. Det er også på borger.dk at man kan tjekke, hvor mange indefrosne feriepenge man har optjent.

Venlig hilsen

Camilla Schjølin Poulsen

Privatøkonom. Ekspert indenfor opsparings- og formueområdet

Nykredit Wealth Management

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce