FinansBureauet

Rødvin bedre investering end ejerbolig

Dyr rødvin har været en bedre investering end både aktier, guld og ejendomme de seneste 15 år.

Rødvin bedre investering end ejerbolig

Glem alt om aktier, guld eller ejendomme, hvis du vil have det højeste investeringsafkast, og sats i stedet spareskillingerne på dyr rødvin. Det er konklusionen af en undersøgelse som FinansBureauet har foretaget på baggrund af data fra boligsiden.dk og Liv-Ex.

Hvor en investering i aktier eller guld har givet et afkast på henholdsvis 237 % og 296 % de seneste 15 år, har en investering i dyr rødvin givet et afkast på hele 334 %.

Heller ikke ejerboliger har givet et så højt afkast som investeringsrødvin, idet ejerlejligheder gennemsnitligt har givet et afkast på 208 % siden 1996, villaer har i samme periode givet et afkast på 137 %, mens sommerhuse topper ejerboligsegmentet med et afkast på 243 %. Med til billedet hører dog, at der normalt er lavere transaktionsomkostninger forbundet med at handle med aktier end med nogen af de andre aktivtyper. Til gengæld vil afkastet af en investering i både ejerboliger og rødvin ofte være skattefrit, hvor afkastet af en aktieinvestering, hvad enten det er i form af udbytter eller avancer, som udgangspunkt derimod altid vil være skattepligtigt.

Det er imidlertid langt fra ligegyldigt hvilken vin der investeres i. Hvis der investeres i den lokale \"3 flasker for 100 kr.\" vin, skal man næppe forvente det store afkast ved at gemme vinen 15 år i kælderen. Tværtimod vil vinen formentlig være udrikkelig, og investeringen derfor gået tabt. Faktisk er det kun ganske få vine, der er egnede som investeringsobjekter. Og det drejer sig næsten udelukkende om franske Bordeaux vine. Som tommelfingerregel bør man kun investere i Bordeaux vine med en score på minimum 95 point af vinanmelderen Robert Parker (med mindre der er tale om en af de otte \"største\" Bordeaux vine - de fem 1. cru, Ausone, Cheval Blanc og Petrus - hvor en score ned til 90 point vil være nok). Ønsker man at forsøge sig som vin-investor, kan det dog ofte bedst betale sig at købe flaskerne \"en-primeur\", hvilket indebærer at man køber vinen allerede før den er puttet på flaske. Derved kan man ofte få vinene til en favørpris, men til gengæld må man leve med usikkerheden om, hvordan den endelige rating af Robert Parker bliver.

Markedet for investeringsvine har også kunnet mærke krisen, og er lige nu dykket en smule fra den absolutte top. Alligevel er der stor tiltro til, at markedet fortsat vil være positivt i de kommende år. Der findes kun et begrænset antal af de populære flasker på markedet, som alle kæmper om. Og i takt med at vinene drikkes, bliver udbuddet mindre, mens efterspørgslen stiger i takt med at vinene bliver ældre. Og nyrige russere og kinesere gør godt indhug i bestanden i disse år.

  Afkast i procent fra oktober 1996 til juni 2011
Aktier (C20 237
Ejerlejligheder 208
Villaer 137
Fritidshuse 243
Guld 296
Vin (The Liv-ex Fine Wine Investables Index 334

Kilde: finansbureauet.dk, boligsiden.dk samt liv-ex.com

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce